Tuesday, June 22, 2010

Semua calon lulus kursus diserap guru tetap

Semua calon lulus kursus diserap guru tetap

PUTRAJAYA 22 Jun - Semua calon yang telah lulus kursus perguruan tidak akan lagi dilantik sebagai Guru Sandaran Terlatih sebaliknya diserapkan sebagai guru tetap tidak lama lagi.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, ini kerana kerajaan bukan sahaja dapat menjimatkan kos dan masa tetapi juga memberikan status perjawatan yang lebih baik kepada guru terlatih itu.

''Dalam pengambilan yang akan datang, kita tidak perlu ada guru sandaran terlatih lagi dan kalau ada jawatan yang kita perlukan, penempatan boleh dibuat secara langsung ke mana-mana sekolah yang sesuai.

''Apa yang penting kita hendak guru yang cukup baik dan terpilih diberikan jawatan tetap selepas proses tapisan," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas merasmikan Persidangan Perkhidmatan Pendidikan 2010 anjuran Suruhanjaya Perkhidmatan Pendidikan (SPP) di sini hari ini.

Sehubungan itu, Muhyiddin berkata, bagi melaksanakan tindakan tersebut, sewajarnya perkongsian maklumat dari segi data pelatih antara Kementerian Pelajaran, Kementerian Pengajian Tinggi dan SPP dapat diperkemaskan.

Ini supaya proses pelantikan ke jawatan tetap itu dapat dilaksanakan dengan cekap, pantas dan berkesan.

''Buat masa ini pemilihan calon untuk mengikuti kursus perguruan dikendalikan Bahagian Pendidikan Guru Kementerian Pelajaran dan Unit Pusat Universiti Kementerian Pengajian Tinggi.

''Mereka yang telah lulus latihan kemudiannya akan dilantik sebagai guru oleh SPP," katanya.

Terdahulu dalam ucapannya, beliau menggariskan lima syor yang sedang dilaksanakan oleh kerajaan dalam usaha meningkatkan kualiti guru.

''Lima syor itu adalah mengadakan kempen merekrut calon-calon guru terbaik, memastikan guru-guru menumpukan sepenuhnya kepada tugas mengajar dan bukannya tugas perkeranian.

''Selain itu, meningkatkan akauntabiliti institut pendidikan guru melalui pengenalan sistem penarafan berdasarkan tahap kecemerlangan masing-masing, merekrut guru-guru berkualiti dalam bidang kritikal dan menambahbaik laluan kerjaya guru," katanya.UNTUNG BANYAK LA GURU-GURU BARU....POSTING DEKAT, TAK PAYAH TAPISAN KELULUSAN..NAMUN REZEKI . APA SEKALI PUN GURU LAMA YANG BERPENGALAMAN JANGAN DI TINGGALKAN TERUS. BAGI KAUM GURU YANG BARU DILANTIK ATAU AKAN DI LANTIK KE JAWATAN KUP,HAKIKI ATAU SEBAGAINYA DIMINTA PIHAK KEMENTERIAN JUGA MEMPERCEPATKAN PROSES. INI PERMOHONAN DILAKUKAN TAHUN INI...3 TAHUN KEMUDIAN BARU DI LANTIK DAN DI SAHKAN.TAK KE DUNGU NAMANYA.....
2 comments:

  1. maksudnya.. tak perlu tunggu 3 tahun pengesahan jawatan ke? kalau mcm tu... tak perlu BTN dan semua2 yang merumitkan.....

    ReplyDelete
  2. saya guru pelatih...pd pandangan sy kompem cepat ni ade kelebihan dan kekurangan jgk....mungkin ni salah satu penambah baikan kepada guru...tp bab posting,sy x pk pon nk mintak dekat2...ape gune bujang2 dok bwah ketiak mak ag kn?? plg kurang pon sabah....haha...sy sdg praktikum skrg...jasa guru2 senior mmg tak bole dinafikan...mrk mmg tak lokek ilmu....guru2 lame mmg idola sy...

    ReplyDelete