Saturday, April 16, 2011

NUTP DIAM MEMBISU SOAL GAJI GRED 41/44-SUA BERI ALASAN KPM TIDAK MAHU BERJUMPA

BloggerMATROS71 said...

Puan SUA,

03-00241461

Hai Puan SUA mengapa membisu,nak tahu juga tentang perkembangan terkini kertas cadangan untuk memberikan fast track kepada golongan guru DGA29/DG41.

Pada fikiran saya adalah lebih rasional dan lebih adil sekiranya tempoh kenaikan gred khusus untuk guru-guru DGA29/DG41/DG44 ke DG48 disingkatkan agar tangga gaji golongan kami ini dilihat lebih setara dengan golongan guru DGA32/DG41/DG44.

Sekiranya menjadi kenyataan,ini sekaligus merupakan satu penghargaan yang tinggi pihak KPM kepada golongan guru yang lebih awal sambung belajar dan lebih awal berada di gred DG41. Kembalilah kepada hukum alam yang sebetulnya di mana mereka yang lebih senior berada di gred yang lebih tinggi sepatutnya mengecapi tangga gaji yang lebih tinggi bukan seperti apa yang berlaku sekarang ini. Mereka yang berada di gred yang lebih rendah dapat bermewah-mewah dengan tangga gaji yang jauh lebih tinggi.

Kami hanya manusia, cuba hayati betul-betul sekiranya perkara ini berlaku pada diri Puan SUA, Apa agaknya perasaan puan pada masa itu. Bermula daripada ketidakadilan pada Julai 2007 sampai sekarang hati kami cukup terluka dan sudah bernanah. Jadi sekiranya isu ini tidak diselesaikan dengan segera maka pihak KPM perlu ingat mereka telah membunuh puluhan ribu komitmen guru-guru DGA29/DG41 yang lebih senior dari segi perjawatan dan pengalaman. Dengan ini apa jua yang diperkatakan oleh Falsafah Pendidikan Kebangsaan tidak bererti lagi buat golongan kami ini akibat kebajikan kami diabaikan.

Mohon respon daripada pihak Puan SUA tentang pandangan saya ini dan adakah masih ada sinar bagi golongan kami ini atau terus gelita sampai bila-bila dengan isu yang tidak berkesudahan ini. Berilah pembelaan yang seadil-adilnya kepada golongan guru DGA29/DG41 yang dilantik ke DG41 sebelum 2007.

1 guru DGA29/DG41, 1 pembelaan yang cukup adil dan 1 penghargaan serta 1 pengiktirafan kepada golongan guru yang terus menerus rugi ini, terutama daripada YAB. Perdana Menteri kita. Semoga menjadi kenyataan, itulah harapan kami semua sejak dari tahun 2007 lagi.

TQ

BloggerSetiausaha Agung said...

Sdr MATROS71,

Saya ingin memberitahu isu DGA29/41/44 guru tidak mengalami kerugian, hanya ada lebih untung dan ada kurang untung.

Kita telah berusaha menyelesaikan masalah ini mengikut kumpulan kerana menyedari tidak dapat membuat secara blanket.

Beberapa wakil sekolah ahli terlibat telah kita jemput bersama untuk berunding mengenai isu ini.

Kementerian Pelajaran Malaysia hanya akan menyelesaikan secara kumpulan.

contoh :

Kes guru senior DGA29/41 terlepas DGA32 dan terlepas peluang ke DG48

Beberapa perkara teknikal kita masih sedang berbincang.

Sila beri maklumat diri ke blog@nutp.org

Apabila mesyuarat kedua diadakan kita akan menjemput saudara bersama.

Tue Feb 08, 10:14:00 PM 2011

BloggerSetiausaha Agung said...

Sdr Matros71,

Bukan membisu tetapi sedang berusaha
untuk berjumpa dengan KPM. Mereka cuba mengelak untuk berjumpa.
Jika ada mesyuarat akan datang kita hendak berjumpa dengan saudara untuk memberi makumat diri mengenai perkara ini.

Sat Feb 12, 10:28:00 AM 2011

BloggerMATROS71 said...

Sukar untuk berjumpa dan berunding dengan KPM tidak boleh dijadikan satu alasan, malah keikhlasan dan komited NUTP perlulah lebih realistik dan jangan asyik nak memenangkan golongan guru DGA32/DG41 sahaja, sudah masuk tahun yang keempat bermula ketidakadilan tahun 2007 tapi sampai sekarang masih belum ada perkembangan yang positif bagi golongan kami. Apa salahnya tempoh masa timebased bagi golongan guru DGA29/DG41/DG44 disingkatkan kepada 3 atau 5 tahun sahaja agar kadar pergajian kami lebih berbaloi sekaligus dapat memperbaiki ketidakadilan yang lepas.Tambahan pula pekeliling baru yang agak tidak munasabah di mana guru DGA32 dilantik ke DG41 sebelum tarikh lulus temuduga. Apa sudah jadi sekarang ? Apa pendirian NUTP dalam hal ini, permasalahan ketidakadilan terus bertambah. Mana perginya pembelaan NUTP ......?????

Sepatutnya ini yang berlaku :

1 GURU 1 PENGORBANAN 1 KEIKHLASAN 1PENGHARGAAN 1 PENGIKTIRAFAN 1 KEADILAN 1 SOKONGAN

Tapi sekarang ini yang sedang berlaku :

1 GURU 1 PENGANIAYAAN 1 KRONILISM
1 PENGANAKTIRIAN 1 KETIDAKADILAN
1 SOKONGAN ( KENA BERFIKIR 2 KALI )

Hayati dan berilah respon yang lebih positif yang memungkinkan pergajian dan senioriti kami diadili serta diberi pembelaan dengan seadil-adilnya

10 comments:

 1. Kini semakin ramai guru yg dah mempunyai sarjana/phd dan majoriti yg lain mempunyai sarjana muda di sekolah rendah.Oleh itu gaji guru yg mempunyai sarjana/phd perlulah ada perubahan/insentif kerana bukan senang untuk mereka sambung belajar dengan kos,beban kerja,masa dsbg nya,..Namun apakah rasionalnya seruan kerajaan menggalakkan guru sambung belajar (master/phd),..walau dengan bantuan kewangan sekalipun (biasiswa dsbg)jika nasib mereka x terbela selepas belajar?...lebih baik tak payah sambung!...rugi je masa, tenaga dan wang!...tak jadi ler niat saya nak sambung belajar!..sb semua cikgu kat sekolah tau betapa sengsaranya cikgu yg sambung belajar!

  ReplyDelete
 2. MMg x patut gaji guru 2941 dn akhrnya bgerak ke gred 44 sjk 2011 lbh rendah bbanding rakan 293241. BAhkan pnyndang 41 thn 2013 pun hmpir sama dn ada yg lbh tggi dpd gred 44. Gred tggi tpgaji rđndah. Kppk mâm xda peranan pn utk selesaikan isu ini.
  Inilah sistem pnddkn kita..
  Mlg guru2 tua.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Saya kurang pandangan mengatakan NUTP kurang peranan..setiap isu bukannya boleh diselesaikan dengan sekelip mata sahaja..pihak NUTP bukannya kata pemutus untuk melulus sesuatu keputusan apa yang dilakukkan oleh Pihak NUTP lebih kepada mendesak KPM untuk selesaikan satu persatu isu yang melibatkan keguruan . Soal isu 29/41 ini sememangnya isu yang besar namu sehingga kini respon KPM yang tiada..so macamana nak kata NUTP tak berperanan sedangkan NUTP dengan data dan maklumat yang ada telah menyerahkan evidens2 yang berkaitan isu2 perjawatan yang melibatkan keguruan..cuma masa yang menentukan samada cepat atau lambat...

   Delete
 3. Semua yang ada dalam kerajaan terutama sektor pendidikan terdiri dari manusia yang buta hati dan buta perut. Ada guru yang menjadi Pensayarah IPG bertahun serta memiliki Sarjana dan Phd tetapi masih ditangga gaji DG 44 sedangkan guru sekolah yang dilatih semasa KPLI sudah naik ke Gred DG 44. Ini yang dinamakan manusia BUTA perut.

  ReplyDelete
 4. sebenarnya bukan buta perut tuan... mereka cuma mengutarakan kepincangan yang berlaku di dalam sistem di mana di dalam sistem spp ada orang yang mendapat kebihan dan ada juga yang mendapat kekurangan kerutamanya kes 29/41... banyak perkara yang dipersoalkan kenapa masih lagi rakan2 kita ini disuruh utk belajar walhal pada hakikatnya ada kerugian disitu... dan mengapa tidak disyorkan untuk mendapat gred 32 dahulu sebelum dilantik ke 41... oleh itu, ada rakan kita terasa sangat merugikan sedangkan apa yang mereka lakukan adalah untuk bersama-sama menyahut saranan kerajaan untuk memberi anjakan di dalam sistem pendidikan...

  ReplyDelete
 5. dalam kesempatan ini juga saya mohon utarakan tentang kepincangan EPW DG41-DG44 di kawasan atau kategori 3 di semenanjung Malaysia yang hanya diberikan RM300 walaupun selepas mendapat gred 44 sedangkan pada waktu itu rakan lain yang mendapat ITP DG44 sudah mencecah RM400.... sila semak jadual EPW terkini terutamnya di semenanjung....

  ReplyDelete
 6. kita berbicara bukan bermaksud tidak bersyukur... cuma ingin mengadukan apa yang terpendam dan terlihat... justeru itu rakan-rakan yang ikhlas2 di dalam sistem pendidikan janganlah menidakkan suara hati rakan-rakan lain kerana apa yang diutarakan mungkin kita sendiri yang menapat habuannya dan akhirnya hanya senyum tanpa berterima kasih kepada mereka yang berjaya menampakkan ketidaklancaran dalam sietem yang digunapakai...tq

  ReplyDelete
 7. Saya dilantik ke dg 44 pada tahun sepatutnya bermakna genap 10 thn(d ketika itu 2008).
  tetapi menerima lantikan ke dg 44 khas utk dg a29...menggunakan 3 thn mengajar dikira 1thn pd 16.5.2008. Saya bersetuju kerana tiada penerangan apa2 diberi. Sekarang saya tidak dpt naik ke dg 48...alangkah mlangnya saya...ada kwn sudah dg 48 ...tidak adil.

  ReplyDelete
 8. Saya sudah menjadi ahli nutp sudah 25 tahun. 1989 hingga 2015. Tidak ada apa2 istimewanya..selain potongan gj untuk nutp setiap bulan...hampir pencen (umur 56 thn)masih setia dgn nutp.dg 44..sambung belajar tp nutp membisu dgn masalah kami .
  mengapa saya tdk naik ke dg 48. 1999 dg 41

  ReplyDelete
 9. Saya sudah menjadi ahli nutp sudah 25 tahun. 1989 hingga 2015. Tidak ada apa2 istimewanya..selain potongan gj untuk nutp setiap bulan...hampir pencen (umur 56 thn)masih setia dgn nutp.dg 44..sambung belajar tp nutp membisu dgn masalah kami .
  mengapa saya tdk naik ke dg 48. 1999 dg 41

  ReplyDelete