Monday, February 15, 2010

CIKGU MAKAN NASI BIUNGKUS-ADA LAGI YANG SURUH JAGA ETIKA PERGURUAN...KAH...KAH...KAH...AMBIK KAU

Hamba Allah

Tidak ada lagi makan secara buffet dan ala carte kepada semua guru yang hadir berkursus atau mengikuti apa sahaja program anjuran jabatan dan Kementerian Pelajaran. Ini berikutan langkah penjimatan yang dilakukan oleh kerajaan 1Malaysia berikutan krisis kegawatan ekonomi.

Maka mungkin ada komen dan ulasan, guru di Malaysia patut bersyukur kerana masih lagi diberi makanan ketika berkursus berbanding dengan guru di beberapa negara lain yang tak diberi makan langsung!

Bagi saya jika benar keadaan negara berada dalam gawat semua pihak tanpa mengira ideologi politik perlu menerima hakikat dasar penjimatan yang dilakukan oleh kerajaan 1Malaysia.

Tapi apa yang saya pelik dalam masa yang sama ketika guru-guru disuruh makan nasi bungkus, kerajaan 1Malaysia terus menunjukkan sikap membazir dan pengurusan kewangan yang tak masuk akal.

Misalnya, gaji dan elaun polis meningkat berkali ganda ketika perkhidmatan kerajaan lain disuruh berjimat cermat dan perbelanjaan mengurus dipotong. Ada yang berkata, bersyukur dan tak usah berdengki itu dah rezeki polis.

Ini bukan soal dengki dan sebagainya. Saudara mara saya ada yang jadi pegawai kanan polis. Malah dengan pendapatan saya sekeluarga sekarang mencecah lima angka, apa yang diperolehi lebih dari cukup,Allahamdullillah.

Apa yang saya perhatikan kerajaan 1Malaysia terus menunjukkan sikap membazir dan boros. Contoh program Juara Rakyat yang dijadikan road show ke seluruh negara yang merupakan agenda Umno yang menggunakan duit rakyat sesuka hati.
Kos puluhan ribu ringgit untuk mengangkut orang ramai, makan minum, promosi dan persiapan tempat. Program berkenaan adalah program Umno kenapa perlu kerah dan paksa kakitangan kerajaan ke program berkenaan?

Semalam, Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Pelajaran buat-buat terkejut apabila kajian menunjukkan 60 % pelajaran Tahun 1 tidak menguasai 3M.

Kenapa nak buat-buat terkejut, bukankkah kerajaan dah habis lebih 5 bilion untuk laksanakan PPSMI? Sibuk sangat dengan bahasa inggeris sehingga ramai murid Tahun 1 yang pastinya majoriti anak Melayu masih lagi buta huruf.

Apabila murid tak kuasai 3M, guru dikritik kerana tak laksanakan tanggungjawab. Kesian pada cikgu-cikgu sentiasa jadi mangsa bila sesuatu program Kementerian Pelajaran kerajaan 1Malaysia menemui kegagalan.

Kepada cikgu-cikgu yang sanggup ke pedalaman, berpisah dan berjauhan dengan suami isteri dan anak tercinta, bawa kerja ke sekolah sehingga ke rumah dan seringkali terpaksa mengorbankan cuti untuk melaksanakan tugas mendidik anak bangsa bersyukurlah kerana masih lagi dapat makan nasi bungkus!

3 comments:

  1. rakyat didahulukan... kroni2 diutamakan.... hidup 1 Malaysia

    ReplyDelete
  2. Saya antara warga pendidik yang sering melalui pengalaman makan nasi bungkus, sama ada semasa kursus atau mesyuarat dan lain-lain. Yang saya tak puas hati.... Kementerian Pendidikan perlu teliti hal-hal berkaitan ;
    - mengapa guru atau pensyarah IPG tak dapat kelayakan yang sama macam Penolong Pengarah DG41/DG44/DG48 yang sering makan tidor di hotel setiap kali kursus/mesyuarat/bengkel?
    - mengapa kenaikan gaji/pangkat guru-guru di sekolah/pensyarah IPG tak sama dengan pegawai2 penolong pengarah di kementerian? Padahal jawatan sama, tapi kenapa lah orang yang mengajar lagi lewat naik pengkat, sedangkan penolong pengarah ada yang jarang datang pejabat,selalu cuti,meeting sepanjang masa, ada yang cuai dan hilangkan fail dan aduan guru(mostly silap pegawai PPD/JPN), ada penolong pengarah siap pakat tender dengan pembekal sampai dapat komisyen dan macam-macam hal yang tak smooth di KPM kerana pegawai yang cuai, buat surat dan working paper selalu salah berkali-kali, buat akaun nak pegawai tua macam aku juga yang semak, leka dan tido ni dan selalu suka nak pergi karaoke malam2 bila meeting (jangan nak bohong kerana saya sendiri pernah jadi Penolong Pengarah - cukup masak dengan perangai pegawai Penolong Pengarah KPM),

    - lagi satu soalan... yang hairan... kalau kita tak cukup bajet buat kursus ke apa-apa saja untuk cikgu...kenapa terlebih bajet pulak sampai juta-juta dan billion diperuntukkan untuk bina Makmal Bahasa (dan rupa paras makmal xsama macam kos yang dinyatakan) dan pergi buat program MBMMBI juta2 yang cikgu sendiri rasa xberkaitan, dan ada bajet pulak pergi import pengajar mat salleh dari Brighton Consultant dan Peace Corp sampai mereka gaji RM18k sebulan????
    Jawap Menteri Pendidikan Malaysia, jawab Penolong Pengarah dan Ketua-ketua Bahagian kroni menteri???? Halal kah rezeki you all bagi makan anak2????

    ReplyDelete
  3. Cikgu makan nasi bungkus dan gaji naik lambat sebab Kos Makmal Bahasa MBMMBI,latihan dan bahan MBMMBI habis billion kat peniaga kroni yang dapat tender, dan juga duit itu habis kerana nak bayar gaji Peace corp dan fullbright fellows RM18k sebulan.... adil ke tu?

    ReplyDelete