Tuesday, October 12, 2010

SEMALAM UMUM DASAR BARU..HARI INI UMUM DASAR BARU JUGA...BANYAK DASAR CIKGU-CIKGU...

ICT jadi pengupaya utama dalam pengajaran, pembelajaran

12/10/2010 4:31pm

PUTRAJAYA 12 Okt. - Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, Dasar Teknologi Maklumat dan Komunikasi Dalam Pendidikan akan menjadikan Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT) sebagai pengupaya utama dalam proses pengajaran dan pembelajaran.

Muhyiddin, yang juga Menteri Pelajaran berkata, langkah itu bagi meningkatkan kualiti pendidikan dan melahirkan generasi berilmu serta berupaya menyumbang ke arah pembangunan negara.

"Dasar ini yang merupakan kesinambungan daripada inisiatif Sekolah Bestari sebelum ini menekankan penggunaan teknologi sebagai wahana untuk menggalakkan perkembangan daya kreativiti, pembelajaran secara bekerjasama, pemikiran kritis dan penyelesaian masalah.

"Dasar ini akan menggabung dan menyelaraskan semua inisiatif ICT sedia ada seperti SchoolNet, Makmal Komputer, EduWebTV, Pusat Akses dan apa jua inisiatif ICT yang akan dilaksanakan pada masa hadapan dengan tujuan meningkatkan pencapaian murid,” katanya ketika melancarkan dasar itu di sini hari ini. - Bernama

No comments:

Post a Comment