Saturday, April 16, 2011

NUTP DIAM MEMBISU SOAL GAJI GRED 41/44-SUA BERI ALASAN KPM TIDAK MAHU BERJUMPA

BloggerMATROS71 said...

Puan SUA,

03-00241461

Hai Puan SUA mengapa membisu,nak tahu juga tentang perkembangan terkini kertas cadangan untuk memberikan fast track kepada golongan guru DGA29/DG41.

Pada fikiran saya adalah lebih rasional dan lebih adil sekiranya tempoh kenaikan gred khusus untuk guru-guru DGA29/DG41/DG44 ke DG48 disingkatkan agar tangga gaji golongan kami ini dilihat lebih setara dengan golongan guru DGA32/DG41/DG44.

Sekiranya menjadi kenyataan,ini sekaligus merupakan satu penghargaan yang tinggi pihak KPM kepada golongan guru yang lebih awal sambung belajar dan lebih awal berada di gred DG41. Kembalilah kepada hukum alam yang sebetulnya di mana mereka yang lebih senior berada di gred yang lebih tinggi sepatutnya mengecapi tangga gaji yang lebih tinggi bukan seperti apa yang berlaku sekarang ini. Mereka yang berada di gred yang lebih rendah dapat bermewah-mewah dengan tangga gaji yang jauh lebih tinggi.

Kami hanya manusia, cuba hayati betul-betul sekiranya perkara ini berlaku pada diri Puan SUA, Apa agaknya perasaan puan pada masa itu. Bermula daripada ketidakadilan pada Julai 2007 sampai sekarang hati kami cukup terluka dan sudah bernanah. Jadi sekiranya isu ini tidak diselesaikan dengan segera maka pihak KPM perlu ingat mereka telah membunuh puluhan ribu komitmen guru-guru DGA29/DG41 yang lebih senior dari segi perjawatan dan pengalaman. Dengan ini apa jua yang diperkatakan oleh Falsafah Pendidikan Kebangsaan tidak bererti lagi buat golongan kami ini akibat kebajikan kami diabaikan.

Mohon respon daripada pihak Puan SUA tentang pandangan saya ini dan adakah masih ada sinar bagi golongan kami ini atau terus gelita sampai bila-bila dengan isu yang tidak berkesudahan ini. Berilah pembelaan yang seadil-adilnya kepada golongan guru DGA29/DG41 yang dilantik ke DG41 sebelum 2007.

1 guru DGA29/DG41, 1 pembelaan yang cukup adil dan 1 penghargaan serta 1 pengiktirafan kepada golongan guru yang terus menerus rugi ini, terutama daripada YAB. Perdana Menteri kita. Semoga menjadi kenyataan, itulah harapan kami semua sejak dari tahun 2007 lagi.

TQ

BloggerSetiausaha Agung said...

Sdr MATROS71,

Saya ingin memberitahu isu DGA29/41/44 guru tidak mengalami kerugian, hanya ada lebih untung dan ada kurang untung.

Kita telah berusaha menyelesaikan masalah ini mengikut kumpulan kerana menyedari tidak dapat membuat secara blanket.

Beberapa wakil sekolah ahli terlibat telah kita jemput bersama untuk berunding mengenai isu ini.

Kementerian Pelajaran Malaysia hanya akan menyelesaikan secara kumpulan.

contoh :

Kes guru senior DGA29/41 terlepas DGA32 dan terlepas peluang ke DG48

Beberapa perkara teknikal kita masih sedang berbincang.

Sila beri maklumat diri ke blog@nutp.org

Apabila mesyuarat kedua diadakan kita akan menjemput saudara bersama.

Tue Feb 08, 10:14:00 PM 2011

BloggerSetiausaha Agung said...

Sdr Matros71,

Bukan membisu tetapi sedang berusaha
untuk berjumpa dengan KPM. Mereka cuba mengelak untuk berjumpa.
Jika ada mesyuarat akan datang kita hendak berjumpa dengan saudara untuk memberi makumat diri mengenai perkara ini.

Sat Feb 12, 10:28:00 AM 2011

BloggerMATROS71 said...

Sukar untuk berjumpa dan berunding dengan KPM tidak boleh dijadikan satu alasan, malah keikhlasan dan komited NUTP perlulah lebih realistik dan jangan asyik nak memenangkan golongan guru DGA32/DG41 sahaja, sudah masuk tahun yang keempat bermula ketidakadilan tahun 2007 tapi sampai sekarang masih belum ada perkembangan yang positif bagi golongan kami. Apa salahnya tempoh masa timebased bagi golongan guru DGA29/DG41/DG44 disingkatkan kepada 3 atau 5 tahun sahaja agar kadar pergajian kami lebih berbaloi sekaligus dapat memperbaiki ketidakadilan yang lepas.Tambahan pula pekeliling baru yang agak tidak munasabah di mana guru DGA32 dilantik ke DG41 sebelum tarikh lulus temuduga. Apa sudah jadi sekarang ? Apa pendirian NUTP dalam hal ini, permasalahan ketidakadilan terus bertambah. Mana perginya pembelaan NUTP ......?????

Sepatutnya ini yang berlaku :

1 GURU 1 PENGORBANAN 1 KEIKHLASAN 1PENGHARGAAN 1 PENGIKTIRAFAN 1 KEADILAN 1 SOKONGAN

Tapi sekarang ini yang sedang berlaku :

1 GURU 1 PENGANIAYAAN 1 KRONILISM
1 PENGANAKTIRIAN 1 KETIDAKADILAN
1 SOKONGAN ( KENA BERFIKIR 2 KALI )

Hayati dan berilah respon yang lebih positif yang memungkinkan pergajian dan senioriti kami diadili serta diberi pembelaan dengan seadil-adilnya

No comments:

Post a Comment