Sunday, April 8, 2012

Pekeliling Pelarasan Gaji Belum Keluar

Pekeliling Pelarasan Gaji Belum Keluar

Belum ada kepastian tentang pengiraan kenaikan gaji antara 7%-13% yang diumumkan oleh Perdana Menteri baru-baru ini. Ada pandangan yang menyatakan pengiraan kenaikan dibuat berdasarkan tangga gaji T1, dan ada juga yang berpendapat pengiraan berdasarkan tangga gaji semasa penjawat awam berdasarkan gred.

CUEPACS mahu JPA segera keluarkan pekeliling gaji

CUEPACS menggesa Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) supaya mengeluarkan pekeliling mengenai pelarasan gaji baru bagi kakitangan awam mengikut Skim Saraan Malaysia (SSM) selewat-lewatnya hujung bulan ini.

Presiden CUEPACS, Datuk Omar Osman, berkata pekeliling itu perlu diedar segera kepada semua kementerian, jabatan dan agensi kerajaan bagi membolehkan pembayaran gaji baru dengan kenaikan antara tujuh dan 13 peratus dibuat kepada semua kakitangan awam mulai bulan hadapan.

“Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Razak) sudah mengumumkan pelarasan gaji baru kakitangan awam iaitu kenaikan antara tujuh dan 13 peratus tapi kita sedang tunggu pekeliling itu untuk membolehkan setiap agensi membuat kiraan gaji untuk dibayar pada bulan berikutnya.

“Selagi pekeliling itu belum keluar semua agensi belum boleh buat kiraan gaji untuk membayar dan kita harap hujung bulan ini pekeliling itu mesti selesai,” katanya kepada pemberita selepas menyampaikan wacana bertajuk “Mentransformasikan Skim Perkhidmatan Institusi Pengajian Tinggi Awam” pada Program Sumbangsaran Intelektual Peringkat IPTA di Nilai hari ini.

- Bernama

No comments:

Post a Comment