Sunday, January 27, 2013

SOKONG PPSMI-DAH LAMBAT....

Kumpulan sokong PPSMI rancang berhimpun di Putrajaya

January 28, 2013
 
Langkah menganjurkan himpunan adalah memandangkan Putrajaya tidak mendengar pandangan dan pendapat walaupun pelbagai dialog dan perbincangan diadakan antara kementerian dengan ibu bapa dan warga pendidik. – Gambar fail
 
KUALA LUMPUR, 28 Jan—Tidak berpuas hati dengan keputusan Putrajaya dalam isu pembelajaran dan pengajaran sains dan matematik dalam bahasa Inggeris, kumpulan warga pendidik dan ibu bapa merancang untuk berhimpun di Kementerian Pendidikan pada 19 Februari bulan depan.
Dalam satu sidang media hari ini, empat kumpulan yang menyokong Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris (PPSMI) mendakwa kerajaan telah mempolitikkan isu tersebut serta kecewa dengan Pelan Induk Pendidikan Kebangsaan 2013-2025 yang diperkenalkan tahun lepas.
“Kami lihat isu pendidikan ini sudah dipolitikkan dan masa depan anak-anak kita tergadai.

“Sudah sudahlah mempolitikkan PPSMI ini,” kata Shamsuddin Hamid, jawatankuasa Concerned Parents of Selangor (CPS).

Menurut kumpulan tersebut, langkah menganjurkan himpunan adalah memandangkan Putrajaya tidak mendengar pandangan dan pendapat walaupun pelbagai dialog dan perbincangan diadakan antara kementerian dengan ibu bapa dan warga pendidik.
“Sudah banyak program dialog dan perbincangan kami adakan dan sertai, tapi malangnya semua tidak diberikan perhatian dan diambilkira,” tambah Shamsuddin lagi.

MENYUSUL LAGI


Bendera PKR dan PAS diconteng dengan lambang Salib di negeri Johor






Bendera PKR dan PAS diconteng dengan lambang Salib di negeri Johor

http://darisungaiderhaka.blogspot.com, 26 Jan 2013

Tidak cukup dengan berbagai-bagai jenis keganasan dan vandalisma yang dilakukan oleh samseng-samseng yang diupah RM30 oleh UMNO terhadap apa saja yang menjadi milik PKR/Pakatan Rakyat.. kini bendera pula menjadi mangsa..

Kejadian dilaporkan telah berlaku di sebuah negeri yang dikatakan sebagai Kubu kuat terakhir bagi UMNO di Selatan Semenanjung..

Meskipun negeri tersebut merupakan kubu kuat bagi UMNO sebuah parti yang membela nsaib orang Melayu kononnya, perlu kita ketahui bahawa orang Melayu di Johor adalah orang Melayu paling miskin di Malaysia.

Ini menurut Presiden Dewan Perniagaan Melayu Malaysia (DPMM), Datuk Syed Ali Alattas baru-baru ini dalam satu kenyataan yang boleh di baca di ( SINI )

Mungkin kerana terdesak kerana kemiskinan maka samseng upahan UMNO di Johor terpaksa mengambil upah menconteng bendera PKR dan PAS dengan lambang salib pula..


Laporan dari MSO mengatakan..

Satu perbuatan jahat yang sungguh mencelakan dilaporkan berlaku di Johor malam tadi apabila bendera PAS dan PKR dicalitkan (print) dengan lambang salib. Kejadian itu berlaku di Batu Pahat Johor.

Selain bendera itu dicop dengan lambang salib ianya juga ditulis dengan perkataan-perkataan buruk menghina kedua-dua parti itu, ini menggambarkan si pelakunya seorang yang belum tamadun ataupun "gedebe tahi kucing."

Cara berpolitik tidak bermoral ini juga menunjukkan pihak yang melakukan perbuatan itu dalam keadaan terdesak dan nazak.

Tidak dipastikan apakah perletakan lambang salib itu pada bendera kedua-dua parti itu yang telah dipasang, atau ia disiapkan awal-awal kemudian dipasang malam tadi.

Beberapa helai bendera yang dicop lambang salib itu telah diturunkan. Satu laporan polis berhubung kejadian itu dikatakan telah dibuat pagi ini - laporan sepenuhnya sila baca di ( SINI )

Budaya apa agaknya yang pemimpin-pemimpin UMNO cuba terapkan di sini selain dari budaya kurang ajar dan tidak bertamaddun?



Saksikan juga bagaimana di negeri ini anak-anak Melayu yang masih bersekolah diajar untuk menjadi kurang ajar dengan menunjukkan isyarat lucah kepada beberapa pemimpin dari Pakatan Rakyat di ( SINI )

# Harakahdaily tidak bertanggungjawab di atas segala info yang ditulis oleh pihak pengendali blog. Pandangan penulis blog tidak mewakili Harakahdaily.

Sunday, January 20, 2013

MEMANG LA GURU-GURU DITUKARKAN KALAU SOKONG PAKATAN RAKYAT

Hanya 6 daripada 290,457 guru siswazah mohon sertai politik

January 20, 2013

MENGARUTNYA KENYATAAN PUTAR BELIT UTUSAN MELOYA INI. BANYAK SUDAH GURU-GURU DITUKARKAN KE NEGERI LAIN KERANA AKTIF DALAM PAKATAN RAKYAT.KONONNYA ANTI KERA JAAN. KALAU DALAM UMno MENGHADIRI MESYUARAT AGONG PUN MENDAPAT CUTI DAN KELEPASAN INTIMEWA  .PUNYA LA BAGUS.


Oleh ZAINAL AZHAR MOHAMED


BATU PAHAT 20 Jan. - Kementerian Pelajaran mendedahkan hanya seramai enam orang daripada 290,457 guru siswazah memohon untuk terlibat dalam politik walaupun kerajaan telah membenarkan tenaga pengajar yang menepati syarat terlibat dalam politik.

Timbalan Menterinya, Dr. Mohd. Puad Zarkashi berkata, jumlah permohonan yang sedikit itu dipercayai berpunca kerana guru-guru masih bimbang mereka dikenakan tindakan akibat terlibat dalam politik.



Menurutnya, selain itu, para guru turut bimbang identiti mereka yang terlibat dalam politik dan parti didedahkan oleh kementerian dan boleh menjejaskan tugas mereka.



"Para guru dinasihatkan tidak perlu bimbang sekiranya ingin mengemukakan permohonan untuk terlibat dalam politik kerana kebenaran yang diberikan oleh kerajaan telah menjamin identiti mereka dirahsiakan dan tiada tindakan diambil.


"Cuma mereka perlu mengikut syarat yang ditetapkan iaitu guru yang mempunyai jawatan penting dalam sekolah seperti guru besar dan pengetua tidak dibenarkan terlibat dalam politik," katanya selepas merasmikan majlis penutup Forum Penyatuan Islam bersama pesara guru peringkat negeri Johor di Hotel Pine Tree, di sini hari ini. - UTUSAN


Friday, January 18, 2013

YAH.....UNTUNG BAH....

Cuepacs : Elaun Tetap Perumahan ETP Naik (Selaras RM480), COLA Naik (RM400)?

Sekarang ini rata pemegang Ijazah yang memohon dengan sektor awam rata-rata ditawarkan gaji pokok sekitar RM2,200 dan kalau dicampurkan elaun semuanya adalah RM800++. Ini kiraan secara kasar.
Secara lebih tepat lagi, jikalau skim bukan beruniform seperti S41, M41 dan lain-lain lagi pokok adalah RM2145, campur elaun semuanya menjangkau RM3000. Kenaikan tahun sekitar RM225. Tetapi apabila sudah naik gred 44, 48, dan sebagainya gaji pokok pun akan turut sama naik.
Bagaimana pula dengan gaji doktor hospital kerajaan?
Jikalau UD41 “fresh houseman” boleh dapat sekitar RM3,800 dicampur sekali dengan elaun. Manakala UD44 fresh MO (Medical Officer) boleh dapat sehingga RM5,000. Tak tolak cukai, tak campur “on call”. Kadar “on call” naik banyak sebulan biasanya antara RM1,200 sehingga RM2,000 boleh dituntut. Manakala “Houseman” pula boleh dapat sekurang-kurangnya RM1,000 sebulan untuk “on call”. Jadi macam-macam warna taburan gaji yang ditawarkan untuk penjawat awam berdasarkan gred, kepakaran dan lapangan di sektor awam yang dipilih  mereka.
Walaubagaimanapun, Cuepacs merasakan ada beberapa pelarasan yang perlu dilakukan dan tuntutan yang perlu dilaksnakan sesegera mungkin bagi menjaga kebajikan 1.4 juta kakitangan di Malaysia. Oleh itu mereka tampil dengan beberapa dan berharap ia dilaksanakan sesegera mungkin. Antaranya ialah :
  1. Elaun tetap perumahan kepada RM480 sebulan untuk semua penjawat awam sepatutnya mesti diselaraskan kepada semua (KLIK SINI)
  2. Kadar pinjaman perumahan daripada 4 peratus, mestilah diturunkan kepada 1 peratus sahaja dikenakan kepada penjawat awam
  3. Elaun bantuan sara hidup (COLA) kepada RM400 sebulan berbanding RM150 dan RM300 hendaklah diselaraskan
  4. Cuepacs juga mencadangkan kenaikan elaun tetap keraian supaya dilaksanakan sesegera mungkin
Paling penting, tuntutan elaun tetap perumahan kepada RM480 sebulan. Ini kerana sudah 5 tahun sudah berlalu namun tuntutan itu masih tidak dilayan. Sewa rumah tidak sama dengan kadar yang dikenakan pada 5 dahulu. Semakin meningkat…Besarlah harapan Cuepacs supaya Imbuhan tetap perumahan dinaikkan kerana :
“Jika diluluskan (elaun tetap perumahan RM480), sudah tentu tahap perkhidmatan anggota dapat dipertingkatkan,” katanya kepada pemberita selepas majlis penyampaian sumbangan Gaza daripada penjawat awam Kementerian Pertahanan Melaka di Dewan Perwira, Kem Terendak
P/S : Ada yang mengatakan dikala negara Malaysia sedang menempuh satu lagi pertarungan sengit dalam Pilihanraya UMum ke 13, inilah waktu terbaik untuk membuat tuntutan kepada pihak kerajaan. Apa respon balas dan cadangan mengenai tuntutan yang dibuat Cuepacs ketika ini untuk anda semua..

-berita semasa

Thursday, January 17, 2013

Questions raised over Muhyiddin’s honorary doctorate and RM23m deal

murahnya nilai degree di mesia, Orang lain terpaksa skor SPM sekurang2nya 5A sebelum dapat peluang buat degree, Tapi golongan akademik, boleh skip SPM dan dapat degree subsidi? Adakah ini adil? Melatakkan sesuatu pada tempatnya? Inikah contoh kepada murid2 mereka nanti? kalau macam tu buat apa belajar rajin2, baik belajar main2 kemudian masuk maktab jadi guru boleh buat degree free tanpa kira kepandaian. Apa beza bodo dengan pandai kalau semua boleh buat degree. Kempen Ibubapa Tertindas, diminta ibubapa melalui pibg minta kuatkuasakan semua guru2 mempamerkan result UPSR dan SPM mereka di papan kenyataan sekolah supaya menajdi inspirasi kepada murid2. on DG29 KE DG41 SILA LIHAT APA YANG PERLU

SENGAJA AKU LETAKKAN PECACAI UMNGOK SEKOQ NI YANG TAK RETI BAHASA KE ATAU BUSUK...ZAMAN INI DAN SEBELUMNYA PUN SEMUA GURU HARUS PUNYA SPM LA....APA ARRRR    INI MUHYIDDIN DAPAT FREE DOCTORATE...WOOOOOOO ........KAH...KAH...KAHHH

Questions raised over Muhyiddin’s honorary doctorate and RM23m deal

January 18, 2013
KUALA LUMPUR, Jan 18 — The DAP’s Ong Kian Ming today urged Tan Sri Muhyiddin Yassin to explain if his honorary doctorate from the United States Sports Academy (USSA) is linked to a RM23 million Education Ministry deal involving the institution’s local agent, allegedly helmed by a Puteri Umno leader.
The USSA, which yesterday awarded Muhyiddin (picture), the education minister, an honorary doctorate, had last year sent its staff to Malaysia to train 1,000 physical education teachers under its “International Diploma in Physical Education and Scholastic Sports (IPDESS)” programme.
“We ask the Minister of Education Tan Sri Muhyiddin to clarify this issue so we can have assurance that Malaysian taxpayers have not forked out about RM23 million so he can have honour of receiving honorary doctorate at taxpayers’ expense,” Ong, the DAP’s election strategist, said at a press conference here.
He expressed concern that the honorary doctorate conferred by USSA was an attempt to “curry favour” to get the Education Ministry to extend the pilot programme.
Ong found the deal “highly troubling”, claiming that it was awarded without open tender to KH Sports World Sdn Bhd, the USSA’s sole local agent.
He said the firm’s website showed that its chairwoman is Hisham Suhaili Othman, who is listed as holding a few Umno positions such as Kedah’s Puteri Umno vice-chief and Puteri Umno chief for the Langkawi division.
“That’s why we want to ask the minister of education to clarify.
“Why do they ask a university that’s primarily online to provide these kind of training and why was this contract awarded via direct negotiation to a company that basically sells sports equipment and also happens to have a chairwoman that happens to be a Puteri Umno leader in Kedah?” Ong asked.

Wednesday, January 16, 2013

DG29 KE DG41 SILA LIHAT APA YANG PERLU

SEGERA: DG2941 Lantikan Sebelum 1.1.2007 (Terlepas DGA32)


SEGERA: DG2941 Lantikan Sebelum 1.1.2007 (Terlepas DGA32)

Pengumpulan Maklumat Guru-Guru Yang Terlibat Dengan Situasi EXPPPLD Gred DGA29 Lantikan Ke Gred DG41 Sebelum 1.1.2007
sedang dilakukan oleh NUTP (KPPK).


Pemberitahuan

Pemberitahuan



SURAT MAKLUMAN STATUS PELAKSANAAN PEMBERIAN BAYARAN INSENTIF SUBJEK PENDIDIKAN (BISP)

04 January 2013

Muat Turun
SURAT MAKLUMAN STATUS PELAKSANAAN PEMBERIAN BAYARAN INSENTIF SUBJEK PENDIDIKAN (BISP)

Tuesday, January 15, 2013

Warkah terbuka buat Menteri Pengajian Tinggi

 

Aku rasa Pak menteri ini sah tak cemerlang dalam UPSR/Penilaian  atau PMR(SRP/LCE).Patut kena pamerkan kelulusan semua menteri kabinet...kah..kah..kah...

 

Ibu prihatin,
Salam Kebangkitan Rakyat, Pak Menteri



Pertamanya, saya ingin nyatakan rasa dukacita dengan isu video ‘listen,listen, listen’ uum yang sekarang hangat ditonton dan dibicarakan 1 Malaysia.  Ada beberapa persoalan yang ingin saya kemukakan dan diharap mendapat response dari tuan.


1. Siapakah penganjur program tersebut?
2. 2  Apakah objektif atau matlamat program? Manfaat mahasiswakah atau talian hayat BN?
3. 3  Atas kapasiti apakah Syarifah Zohra Jaben diangkat sebagai Jurucakap program berkenaan?
4. 4  Apakah yang diharapkan kementerian melalui program seumpama ini? Memandulkan minda golongan mahasiswa ?
5. 5 Apakah pihak universiti dan NC nya faham hala tuju pendidikan pengajian tinggi dan pengisian yang sewajarnya dalam pembentukan jatidiri siswa-siswi merdeka?


Apa yang dapat dilihat dalam video yang memalukan itu- nyata ianya tersasar dari tajuknya “Seiringkah Mahasiswa dan politik”. Sama ada penganjurnya pihak universiti, maupun pihak persatuan pelajar, objektif penganjurannya sewajarnya ke arah membuka minda mahasiswa, memantapkan daya fikir mereka, menggalakkan pemikiran kritis khususnya dalam membicarakan isu-isu semasa . Sesungguhnya golongan siswa adalah pemimpin muda masakini dan bakal pewaris pimpinan Malaysia akan datang. Mahasiswa dan politik adalah satu keperluan.


Justru- forum ini tidak sepatutnya dikendalikan oleh wanita ‘setengah masak ‘ dengan pendekatan setengah masaknya.


Sewajarnya panelis matang dan berautoriti dari parti-parti politik PR dan BN digandingkan dalam forum tersebut. Berikan ruang dan peluang untuk anak-anak kita mendengar ‘hujjah dan fakta’ dan hormati kemampuan mereka ‘untuk menilai serta memutuskan’ pihak mana yang lebih benar hujjah dan faktanya- dan pihak mana pula sekadar  memuntahkan ‘auta dan fitnah’.


Begitu juga, sewajarnya berikan ruang secukupnya untuk golongan siswa yang telah ‘mengorbankan masa berharga’ mereka –duduk dan sabar mendengar apa yang diperkatakan sepanjang forum itu berlangsung( walau mungkin mereka tidak bersetuju dengan auta panelisnya) untuk mengemukakan pandangan serta persoalan.


Sebagai seorang ibu yang peka dengan perkembangan semasa negara dan anak muda, saya berpendapat bahawa Syarifah ZJ bukan ‘somebody’ yang layak untuk bercakap dalam forum itu-atas kapasiti apapun! Apa lagi atas kapasiti pimpinan KIMA!! Keangkuhan dan kebodohan beliau serta sikap biadabnya di majlis wacana siswa amat menjengkelkan. Oppps…..adakah ini oppa BN style memaksakan pengaruh ke atas anak muda?


‘Omelan beliau ibarat sampah yang tidak berbaloi diulas. Biarkan kucing, lembu dan itik saja memberikan komen. Saya hanya ingin mengingatkan pihak tuan dan kementerian yang beroperasi dari wang rakyat- supaya jangan memperbodohkan anak-anak kami di menara gading seperti yang berlaku di UUM.


Pada anak-anak siswa khususnya di uum, hormatilah diri kalian sebagai wrga intelek, penghuni menara gadiang yang sewajarnya bijak fikir , tau membezakan yang tulin dan yang palsu, dan tidak membiarkan maruah ‘siswa/siswi’ dicucuk hidung serta dikondokan oleh mana-mana badut 1 Malaysia.


Buat Bawani dan siswa-siswi merdeka harapan rakyat- syabbas dan teruskan berfikiran terbuka, matang dan berani menyuarakan pandangan-pandangan mantap kalian , sesuai dengan status kalian sebagai golongan bijak pandai penentu masa depan Negara!



Akhirnya, buat Pak Menteri, dengar! Dengar! Dengar! Dengar! Dengarkan kata-kata peringatan ini! Hentikan agenda-agenda sengal di menara gading! Kembalikan maruah warga kampus! Martabatkan menara gading, martabatkan golongan siswa dengan program-program membuka minda! Hentikan  pemandulan daya fikir dan menghina intelektual anak muda!




Shah Alam, Selangor.


Thursday, January 10, 2013

TAKUT RAKYAT TAK HADIR PROGRAM..MURID DAN GURU DIPERGUNAKAN


 JOM BANTAH...SEKOLAH BUKAN DUIT MAK BAPAK PEMIMPIN BN



Bantuan RM100: Sekolah diminta jemput pemimpin BN
 
Beberapa sekolah di Johor telah di minta menjemput pemimpin BN untuk mengedarkan bantuan wang tunai RM100 kepada pelajar sertai menaikkan kain rentang untuk majlis berkenaan sehingga pilihan raya umum akan datang.




Arahan ini telah terkandung di dalam dokumen yang ditemui di lamanweb Kementerian Pelajaran (MOE) dan beberapa pejabat pelajaran daerah (PPD) di Johor.

Lamanweb PPD Kota Tinggi PPD, satu persembahan Powerpoint menyatakan bahawa sesi penyampaian bantuah tersebut hendaklah dihadiri oleh "wakil rakyat BN atau wakilnya".

Menurut lamanweb tersebut, persembahan Powerpoint itu dibuat kepada guru-guru kanan di daerah itu pada 8 Jan.




Perkara yang sama juga boleh didapati pada surat yang ditandatangani oleh Ketua Setiausaha MOE, Datuk Rosli Mohamed pada 5 Disember tahun lalu dan persembahan Powerpoint di lamanweb PPD Kluang.

KAH....KAH...KAH....IBUBAPA KENA TIPU LAGI.....BUKAN GURU....RAKYAT MALAYSIA KENA TIPU...CIKGU NAK AJAR RAKYAT CELIK..JANJI GAJI NAIK...GURU-GURU BELAJAR PERCUMA...DAPAT IJAZAH..GAJI NAIK LAGI....TAK PAYAH BAYAR





Wednesday, January 9, 2013

KPM sasar 20 peratus soalan pemikiran aras tinggi bagi UPSR, PMR 2013

KAH..KAH..KAH...IBUBAPA KENA TIPU ....GURU-GURU CERDIK

January 10, 2013
 
PUTRAJAYA, 10 Jan — Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) mensasarkan 20 peratus daripada soalan-soalan dalam peperiksaan UPSR dan PMR bagi tahun 2013 adalah soalan pemikiran aras tinggi bagi meningkatkan kemahiran berfikir aras tinggi (HOTS) dalam kalangan pelajar sekolah di negara ini.


Menterinya, Tan Sri Muhyiddin Yassin (gambar) berkata, dua daripada 25 inisiatif utama 2013, seperti terkandung dalam Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM) berkaitan dengan kemahiran berfikir aras tinggi meliputi pelaksanaannya dalam kurikulum, pentaksiran dan latihan guru, yang mana jelasnya usaha untuk menerapkan kemahiran itu akan diberi penekanan.
“Baru-baru ini kita telah dikejutkan dengan keputusan Trends in Mathematics and Science Study (TIMSS) 2011 yang kurang memberangsangkan.


“Kita harus menerima keputusan ini (TIMSS) dengan fikiran terbuka serta perlu memastikan inisiatif ke arah meningkatkan kemahiran berfikir aras tinggi dalam kalangan murid dilaksanakan dengan berkesan,” katanya ketika berucap di Majlis Perutusan Tahun Baharu KPM di sini.
Berdasarkan kaji selidik TIMSS 2011, Malaysia berada di tangga ke-26 daripada 45 negara peserta bagi subjek Matematik, berbanding tangga ke-20 pada 2007.


Manakala bagi subjek Sains, Malaysia berada di tangga ke-32 berbanding kedudukan ke-21 pada 2007.
Sehubungan itu, timbalan perdana menteri itu juga berkata, kementeriannya akan melaksanakan HOTS kepada 31,000 guru Sains dan Matematik Tingkatan 1, 2, dan 3.
“Dalam bidang pentaksiran misalnya, soalan peperiksaan dengan peratusan yang lebih besar ditumpukan kepada kemahiran berfikir aras tinggi,” kata Muhyiddin.


DAP semalam dalam satu kenyataan mempersoalkan Kementerian Pelajaran berhubung perbezaan jumlah “A” yang diterima pelajar tingkatan tiga yang mengambil peperiksaan PMR bulan lalu, dan kaji selidik matematik dan sains antarabangsa menunjukkan pelajar sekolah menengah hari ini ketinggalan.
Tony Pua dan Ong Kian Ming mendakwa kaji selidik antarabangsa mendedahkan sistem pengredan kementerian itu adalah satu “penipuan”, dan mendedahkan ada jurang besar dalam keputusan kaji selidik antarabangsa bagi dua subjek tersebut dan skor pelajar dalam peperiksaan peringkat kebangsaan.
“Bagi mencapai kadar kuantitatif Indeks Prestasi (KPI) seperti jumlah A atau peratusan kadar lulus, kementerian telah memudahkan sistem pendidikan termasuk memudahkan peperiksaan,” kata Pua dan Ong yang masing-masing adalah Ketua Pengarah dan Strategik DAP.


“Adakah sistem peperiksaan kita sangat lemah sehingga 28.8 peratus akan mendapat A dalam Matematik walaupun standard antarabangsa mereka ketinggalan?” soal mereka dalam kenyataan itu.
Hampir suku daripada 30,474 pelajar yang menduduki peperiksaan tahun lalu mendapat keputusan tertinggi dalam dua subjek daripada statistik kementerian, kata ahli politik itu.

Sebagai perbandingan, hanya dua peratus sekolah menengah mendapat skor “Sangat Baik”  manakala 10 peratus menerima keputusan “Tinggi” berdasarkan Trends in Mathematics and Science Study (TIMSS) 2011, berdasarkan laporan yang dikeluarkan pada Disember, kata duo DAP itu.


Kajian TIMSS menunjukkan pelajar 14 tahun menunjukkan prestasi yang teruk dalam ujian sains, dengan hanya 1 peratus dan 10 peratus pelajar menerima gred Sangat Baik dan Tinggi, kata Pua dan Ong.
Mereka turut menjelaskan 64 peratus dan 66 peratus pelajar sekolah menengah menerima “Rendah” dan “Sangat Rendah” dalam matematik dan sains, berdasarkan TIMS, menyokong dakwaan mereka pelajar semakin teruk.


“Sedangkan PMR menunjukkan hampir 90 peratus lulus untuk matematik dan sains, TIMSS menunjukkan adanya penipuan dalam peperiksaan kita,” kata mereka.
Mereka juga menuntut Menteri Pelajaran memberi penjelasan berhubung perkara itu.
TIMMS dijalankan setiap empat tahun oleh Pusat Kajian Antarabangsa Sekolah Pendidikan Lynch, Kolej Boston.

Selain peperiksaan, TIMSS juga mengumpul maklumat kontekstual di persekitaran sekolah dan lokasi, bahasa ibunda, guru dan latar belakang keluarga pelajar, guru dan pengetua.
Pada tahun 2011, Korea Selatan, Singapura, Taiwan, Hong Kong dan Jepun mendahului kedua-dua mata pelajaran Matematik dan ranking Sains dengan margin yang besar.


Negara-negara yang merosot dalam Sains selain Malaysia termasuk Hungary, Macedonia, Norway, Sweden dan Thailand.


Negara-negara yang sama juga merosot dalam mata pelajaran Matematik, dengan tambahan Jepun, Jordan, Romania dan Tunisia.




TIPU DALAM PEPERIKSAAN...MALAYSIA BOLEH...

Kajian TIMSS dedah ‘penipuan’ peperiksaan, dakwa DAP

BODOH BOLEH DIAJAR ITU BIJAK..TETAPI BODOH TAK DIAJAR ITU MEMANG BODOH.
January 09, 2013
Hampir suku daripada 30,474 pelajar yang menduduki peperiksaan tahun lalu mendapat keputusan tertinggi dalam dua subjek daripaa statistik kementerian. — Gambar AFP
KUALA LUMPUR, Jan 9 — Kementerian Pelajaran hari ini dipersoal berhubung perbezaan jumlah “A” yang diterima pelajar tingkatan tiga yang mengambil peperiksaan PMR bulan lalu dengan kaji selidik matematik dan sains antarabangsa menunjukkan pelajar sekolah menengah hari ini ketinggalan. Tony Pua dan Ong Kian Ming mendakwa kaji selidik antarabangsa mendedahkan sistem pengredan kementerian itu adalah satu “penipuan”, dan mendedahkan ada jurang besar dalam keputusan kaji selidik antarabangsa bagi dua subjek tersebut dan skor pelajar dalam peperiksaan peringkat kebangsaan.
“Bagi mencapai kadar kuantitatif Indeks Prestasi (KPI) seperti jumlah A atau peratusan kadar lulus, kementerian telah memudahkan sistem pendidikan termasuk memudahkan peperiksaan,” kaa Pua dan Ong yang masing-masing adalah Ketua Pengarah dan Strategik DAP.

“Adakah sistem peperiksaan kita sangat lemah sehingga 28.8 peratus akan mendapat A dalam Matematik walaupun standard antarabangsa mereka ketinggalan?” soal mereka.
Hampir suku daripada 30,474 pelajar yang menduduki peperiksaan tahun lalu mendapat keputusan tertinggi dalam dua subjek daripaa statistik kementerian, kata ahli politik itu.

Sebagai perbandingan, hanya dua peratus sekolah menengah mendapat skor “Sangat Baik”  manakala 10 peratus menerima keputusan “Tinggi” berdasarkan Trends in Mathematics and Science Study (TIMSS) 2011, berdasarkan laporan yang dikeluarkan pada Disember, kata duo DAP itu.

Kajian TIMSS menunjukkan pelajar 14 tahun menunjukkan prestasi yang teruk dalam ujian sains, dengan hanya 1 peratus dan 10 peratus pelajar menerima gred Sangat Baik dan Tinggi, kata Pua dan Ong.
Mereka turut menjelaskan 64 peratus dan 66 peratus pelajar sekolah menengah menerima “Rendah” dan “Sangat Rendah” dalam matematik dan sains, berdasarkan TIMS, menyokong dakwaan mereka pelajar semakin teruk.

“Sedangkan PMR menunjukkan hampir 90 peratus lulus untuk matematik dan sains, TIMSS menunjukkan adanya penipuan dalam peperiksaan kita,” kata mereka.
Mereka menuntut Menteri Pelajaran Tan Sri Muhyiddin Yassin memberi penjelasan berhubung perkara itu.
TIMMS dijalankan setiap empat tahun oleh Pusat Kajian Antarabangsa Sekolah Pendidikan Lynch, Kolej Boston.

Selain peperiksaan, TIMSS juga mengumpul maklumat kontekstual di persekitaran sekolah dan lokasi, bahasa ibunda, guru dan latar belakang keluarga pelajar, guru dan pengetua.
Pada tahun 2011, Korea Selatan, Singapura, Taiwan, Hong Kong dan Jepun mendahului kedua-dua mata pelajaran Matematik dan ranking Sains dengan margin yang besar.

Negara-negara yang merosot dalam Sains selain Malaysia termasuk Hungary, Macedonia, Norway, Sweden dan Thailand.
Negara-negara yang sama juga merosot dalam mata pelajaran Matematik, dengan tambahan Jepun, Jordan, Romania dan Tunisia.

BURUAN YANG LARI DAK KENA CEKUP....GAMAKNYA UPSR DAN SPM DIOARANG TAK BAGUS KOT

 6 PENJENAYAH YANG KURANG BIJAK....


SENGAJA SAYA TAK MASUKKAN KOMEN ORANG YANG BODOH DAN SARANAN YANG JUGA BODOH UNTUK MELETAKKAN SLIP PEPERIKSAAN UPSR DAN SPM SEMUA GURU-GURU DI MALAYSIA NI.

ORANG YANG BENGONG INI JUGA BEGITU BUSUK HATI MEMPERLEKEKH GURU KERANA DAPAT BELAJAR PERCUMA BAGI MENINGKATKAN ILMU PENDIDIKAN.
GAMAKNYA DIA NI BODOH SEJAK KECIL ATAU MEMANG SEKOLAH TAK TINGGI DAN MINTA JADI GURU TAK DAPAT.KAH..KAH...KAH BUSYUK PUNYA OLANG

 

Tuesday, January 8, 2013

Peguam: Muhyiddin 'bohong terang-terangan'

 
 
 
 
 
Peguam: Muhyiddin 'bohong terang-terangan'

 
Ketua umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim melalui peguamnnya mendakwa timbalan perdana menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin membuat "pembohongan terang-terangan" apabila mengaitkan Himpunan Kebangkitan Rakyat pada hari Sabtu ini dengan kes mahkamah yang dihadapinya.

Latheefa Koya dari firma Daim & Gamany berkata beliau berkata demikian dengan merujuk satu kenyataan Muhyiddin pada 8 Januari yang mendakwa Himpunan Kebangkitan Rakyat pada 12 Januari bertujuan untuk mempengaruhi keputusan mahkamah dalam kes melibatkan Anwar.

Anehnya, Muhyiddin juga menggelarkan perhimpunan itu dengan nama Himpunan Shamsidar.

Dalam kenyataannya, Latheefa berkata Shamsidar Taharin yang merupakan isteri kepada timbalan presiden PKR Azmin Ali, tidak pernah dipanggil atau disenaraikan sebagai saksi dalam mana-mana kes melibatkan Anwar.

“Tambahan pula, satu-satunya kes yang tertangguh melibatkan Anwar adalah samannya ke atas Utusan Malaysia berhubung wawancara BBC dan tidak melibatkan Shamsidar sama sekali.

"Kes itu ditetapkan untuk diputuskan pada 21 Januari," kata Latheefa yang juga merupakan pemimpin PKR.

Tambahnya, kes saman Anwar ke atas S Nallakarupan berhubung kenyataan di Utusan Malaysia pula kini ditetapkan untuk pengurusan kes sementara menunggu rayuan daripada kedua-dua pihak di Mahkamah Rayuan berhubung soal membatalkan beberapa bahagian dalam pembelaan Nallakarupan.

"Maka amat mengejutkan dan tidak wajar bagi timbalan perdana menteri untuk membohong terang-terangan memandangkan jelas tiada asas untuk beliau membuat kenyataan atau sindiran.


Akhbar milik Umno Utusan Malaysia konsisten melaporkan perhimpunan yang dirancang untuk diadakan pada hari Sabtu ini sebagai "Himpunan Shamsidar".




AGAK-AGAK MUHYIDDIN NI BEKAS SEORANG GURU KE?

UPSR DAN PMR BUKAN TIKET MENJADI GURU

Saya sebenarnya malas untuk melayan orang yang bodo sombong yang sentiasa memberikan komen dan mempertikaikan tentang guru-guru yang mengajar di negara ini.Kelayakkan memasuki maktab dan sekarang kursus kursus ke maktab lebih ketat lagi bidang kelayakkannya .

Di zaman saya memohon untuk memasuki maktab Perguruan,  selain mempunyai kemahiran dan wajib lulus kepujian  BM,Matematik,Sains, Bahasa Inggeris  guru-guru perlu menduduki kursus selama 3 tahun dan 2 tahun setengah yang padat dengan kerja kursus yang berbagai,Latihan menjadi guru sukan yang diajar serta juga bidang yang di berikan tawaran untuk dididik sebagai seorang pendidik.

Banyak yang mempertikaikan tentang KPLI yang cuma setahun berkursus.Ini sama ada tidak ada pilihan bekerja atau memang nak menjadi seorang gur, .bab ini jika nak diulas panjang sekali.Hanya yang menjadi guru sahajA tahu bagaimana untuk menjadi guru.sebab itu dilatih menjadi guru untuk mendidik murId-murid UPSR untuk mendapat cemerlang.

Untuk nak mempertikaikan kelayakkan guru lulus UPSR 5A  PMR 8A baru layak menjadi guru, saya kira ianya terhad.malah yang menjadi guru-guru hari ini ialah guru-guru yang bukan semuanya mendapat 5A dan UPSR 5A  atau  Peperiksaan Penilaian dan  atau LCE,SRP  sebelumnnya.kerana Perdana Menteri pun tidak di tetapkan kelayakkan mendapat PMR,UPSR cemerlang.Malah kalau di lihat kepada kelayakkan menteri sekarang ini seperti orang kebanykkan yang tak banyak pun lulus tinggi.Ada yang lulus tinggi tapi otak macam selut pun banyak.jadi penyamun lembu,penyamun harta minyak negara,menjadi parasuah tegar dan banyak kes yang dilaporkan.Itu menteri.mentadbir negara.

Begitu juga kelayakkan menjadi seorang bapa atau ayah mesti mendapat upsr 5a atau pmr 8a baru boleh menjadi bapa untuk mendidik anak cemerlang?????.kita lihat anak seorang penoreh getah yang tak berkelulusan, mendidik anak dirumah,dan di sekolah guru-guru tadi mendidik anak penorah getah tadi menjadi seorang jurutera atau doktor atau guru dan sebagainya.Kelayakkan mendidik ibubapa ialah apabila ibubapa itu boleh mendidik anak-anak tadi atau menyerahkannya di pusat tution atau guru-guru sekolah.
mempertikaikan kelayakkan 350,000 guru sekolah yang mempunyai 5A dalam UPSR atau Penilaian tadi sama juga mempertikaikan kelayakkan ibubapa yang mendidik anak-anak supaya menjadi semerlang,atau sebaliknya.

Seorang doktor tidak mampu untuk mendidik anak sendiri dan sebahagian besarnya menyerahkan kepada sekolah dan pusat-pusat tution untuk di didik guru tadi, dan guru-guru ini bukan semuanya lulus cemerlang di UPSR dan  PMR , malah menjadi pendidik tadi dengan kelulusan SPM  atau STPM dan sekarang Ijazah bagi kemasukkan ke KPLI.Latihan diberi untuk memahirkan dengan sisitem pendidikan dan pengurusan murid-murid di sekolah rendah dan menengah.

Saya sendiri mempunyai anak-anak yang cemerlang dalam UPSR dan di ketika PMR, tidak mendapat 8A, namun hampir kepada itu iaitu 7A dan 6A walau dahulunya mendapat 5A di  dalam peperiksaan UPSR.Adakah saya nak menyalahkan guru-guru sekolah menengah yang mengajar anak saya sendiri atau kerana saya tidak menjaga jadual belajar anak dan tidak melihat mereka di sekolah berasrama penuh?Hanya kerana kedua-dua anak saya mendapat cemerlang di dalam UPSR dan kurang cemerlang dalam peperiksaan UPSR?

Di pendekkan cerita lah..saya tidak akan melayan lagi manusia yang bodoh sombong yang berhati busuk untuk memperlekehkan guru-guru di Malaysia kerana saya sendiri diperigkat rendah tidak cemerlang, Namun kerana usaha saya, minat saya dalam bidang yang saya ambil,diajar,kursus,maklumat,pembacaan yang banyak,kajian yang mendalam,saya dianugerahkan dengan doktor falsafah, bergelomang dengan kajian dan juga pendedahan di luar negara,lawatan,kursus,bengkel dan segala macam merba bidang pendidikan dan usaha ini dan hasil yang saya bukukan menjadi panduan,kajian,selidik,menelaah,membaca,seribu patah perkataan hasil dari diasuh,dididik,dibantu,tunjuk ajar,pengalaman,kajian,tessis....

Memperjuangkan nasib guru-guru dari sikap ibubapa yang lupa daratan hari ini  adalah perlu kerana ibubapa adalakanya tidak semuanya bijak secara seulajadi.Mungkin yang bijak itulah yang diajar oleh guru yang tidak cemerlang upsr dan pmr tadi.Kerana itu saya amat menghargai guru-guru yang mendidik saya dan anak-anak saya menjadi insan cemerlang, walau guru yang engajar saya dulunya tidak ada pun SPM,STPM, tetapi guru itu umpama lilin,mendapat pendedahan maklumat dari kursus,bengkel,latihan dalaman,latihan perkhidmatan yang diberikan sehingga mampu melahirkan insan yang menjadi guru,doktor,jurutera  dan bidang kemahiran lain

Jangan jadi sombong dan bodoh atau bahlol,kerana yang menjadi polis,tentera pun bukannya cemerlang untuk menjadi seorang pegawai polis yang cekap dan anggota tentera yang berdisiplin.Janganlah memperlekekehkan orang lain kerana cara kita memperlekekhkan orang menunjukkan kita sendiri tidak cerdik.Buat yang suka sangat mempertikaikan guru yang tak cemerlang, didik lah anak anda sendiri atau diri sendiri supaya menjadi seorang yang bijak dan insan yang cemerlang budi bahasa dan sememangnya anda layak di maki hamun dan dianggap bodoh.

BUKAN SEMUA BOLEH MENJADI GURU

Guru kecewa gagal tukar ikut suami

Pendidik Anak Bangsa,
Saya mewakili ribuan guru wanita di seluruh Malaysia ingin meluahkan kekecewaan kami apabila permohonan kami untuk bertukar ke negeri lain atas alasan mengikut suami tidak diluluskan. Malah, apabila rayuan dibuat, kami tidak akan dilayan disamping perlu menerima kritikan dan herdikan pegawai-pegawai dan kaki tangan di Kementerian Pelajaran Malaysia.

Ada antara kami yang menghadapi masalah ancaman keselamatan ekoran tinggal bersendirian di rumah sewa. Ada juga antara kami guru-guru wanita mengalami masalah keretakan rumah tangga ekoran perhubungan jarak jauh yang terlalu lama. Sebetulnya, permohonan bagi guru wanita yang ingin bertukar mengikut suami boleh dilakukan pada bila-bila masa sahaja seperti waktu dahulu.

Ribuan permohonan bagi guru wanita yang ingin mengikut suami tidak diluluskan, walhal begitu banyak kekosongan dan juga keperluan guru di negeri berkenaan. Ramai antara kami terjejas kualiti dan tumpuan kerjanya ekoran emosi yang tidak stabil kerana jauh daripada suami malahan ada yang berjauhan dengan anak-anak. Sesungguhnya pihak yang berkenaan perlu peka dan ingat bahawa tempat seorang isteri itu di sisi suami.


Komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini adalah milik peribadi akaun laman sosial ini. Segala risiko akibat komentar yang disiarkan TIDAK menjadi tanggungjawab Harakahdaily. Komentar yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Para komentar dinasihatkan bertanggungjawab dalam menulis dan elakkan komentar melampau dan berbaur perkauman.

Monday, January 7, 2013

Rasuah punca sekolah Lawas dikunci?

Rasuah punca sekolah Lawas dikunci?

KUALA LUMPUR 7 Jan: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) didesak menyiasat insiden Sekolah Kebangsaan (SK) Pusat Lawas yang dikunci ekoran pertikaian kontraktor projek sekolah itu.
“Ia tidak sepatutnya berlaku dalam keadaan sesi persekolahan baru bermula. SPRM perlu siasat jika ada unsur rasuah. Kita menuntut demikian kerana rakyat mahu tahu keadaan sebenar,” kata Ketua Angkatan Muda KEADILAN (AMK) Sarawak, Ahmad Nazib Johari.


Inilah sekolah tersebut.


Beliau mengulas tindakan subkontraktor projek mengunci sekolah 2 Januari lalu berikutan belum membuat bayaran kepada mereka selain menanggung kerugian RM2 juta.

Nazib juga menuntut Menteri Kewangan, Datuk Seri Najib Razak, Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Ketua Menteri, Tan Sri Abdul Taib Mahmud memberi penjelasan.


“Jika saluran kewangan negara telus, tiada salah guna kuasa dan rasuah, kita yakin insiden memalukan ini tidak berlaku,” katanya kepada Keadilan Daily.



PENJILAT UMNO YANG DOK KOMEN....HANG JAWAB LA APA CITA NI....KAH..KAH...KAH...
HIDUP CIKGU....DAPAT GAJI BANYAK...PI BELAJAQ FREE....ADA OARANG CEMBURU....


 

Saturday, January 5, 2013

CIKGU CIKGU....AWAS IBUBAPA YANG ANGKUH

JIKA  GURU-GURU BERJUMPA IBUBAPA YANG ANGKUH, AJAR ANAK MEREKA DENGAN KEANGKUHAN.....LANTAK PI ANAK DEPA ATAU BERAMBUS KE SEKOLAH SWASTA...

 

  DARI BLOG YONG SUKA KUNING.

CIKGU, PENSYARAH DAN PELAJAR - JOM UNDI PAKATAN RAKYAT DEMI MENGUBAH KUALITI HIDUP ANDA!

PUPUS!

Maaf, bahasa N3 Yong kali ini mungkin kasar!
Dasar Pendidikan Negara ibarat dinosaur yang kepala kecil tetapi berbadan besar. Dasar ini langsung tiada unsur intelleual. Ia dilakar semata-mata untuk kehendak industri. Itupun tidak menjadi kerana sektor itu kini penuh dengan pendatang asing!
Cikgu mengeluh kerana beban kerja yang terlampau. Ibu bapa mengeluh kerana beg sekolah anak teramat berat. Itupun ibubapa masih terpaksa keluar wang untuk bayaran tuisyen tambahan kerana anak masih tak faham apa yang diajar di sekolah. Pensyarah tiada masa membuat penyelidikan kerana dibebankan dengan kerja-kerja "kualiti" yang mengarut. Pelajar tiada masa beriadah dan bergiat dalam persatuan kerana terbeban dengan kerja kursus untuk memenuhi keperluan OBE!
Apa itu OBE?
OBE ialah Outcome Based Education. Ia satu sistem jaminan kualiti paling mengarut yang pernah diamalkan oleh universiti tempatan. OBE pernah diamalkan di negara maju seperti di US, Australia dan Jepun. Tetapi ia mendapat tentangan dari kalangan aktivis pendidikan.

Kenapa menentang kalau ia bagus?
Kepada pendukong OBE Yong ingin bertanya:
  • Bagaimana anda mengukur kematangan minda pelajar? 
  • Bagaimana anda mengukur etika pelajar? 
  • Bagaimana anda mengukur "continuous learning?" 
  • Bagaimana anda mengukur kepimpinan pelajar? 
  • Bagaimana anda mengukur keberadaban pelajar? 
  • Bagaimana anda mengukur daya kreativiti pelajar? 
  • Bagaimana anda mengukur nilai? 
  • Bagaimana anda mengukur seseorang pendidik itu telah mencapai objektif pengajarannya? 
Semua itu anda tidak boleh ukur, lalu anda letak sahaja sebagai "not-measured" atau "non-measurable." 
Sesungguhnya OBE telah membunuh daya kreativiti pendidik dan pelajar kerana skop pendidikan hanya diasaskan kepada apa yang "measurable" atau boleh diukur dalam objektif suka-suka buat yang kebanyakannya mengarut!
Objektif pengajaran mengarut kerana keperluan memenuhi syarat berikut: 
  • Dalam kelas pendidik tidak boleh mengkritik dasar kerajaan. 
  • Dalam kelas pelajar tidak boleh menjawab soalan dengan mengkritik dasar kerajaan. 
Oleh itu, Yong menyeru cikgu, pensyarah dan pelajar yang boleh mengundi. Pilihlah Pakatan Rakyat demi meningkatkan kualiti pendidikan Negara.
Sebagai bekas auditor kualiti akademik, Yong tahu di mana letaknya kepincangan akademik dan kenapa graduan kita sekarang ramai macam robot.
Maaf graduan-graduan semua. Anda telah diuji secara tidak adil oleh sistem yang tidak adil!
TAK PERLU ANDA KOW-TOW PROFESOR KANGKUNG ANDA HANYA KERANA INGIN MARKAH YANG TINGGI!
JOM UBAH!

TOLAK UMNO. TOLAK BN.




ADA NANGOI CEMBURU GURU-GURU DAPAT BELAJAR PERCUMA.NAK MURAH MASUK JE USM DENGAN KELULUSAN STPM,
INI SAH KENA BAYAR BERBELAS RIBU BARU DAPAT IJAZAH....TAK BALIK MODAL BEB....SOH BELAJAR PANDAI-PANDAI TAK MO...AKHIRNYA BERJAKI KE ORANG YANG DAPAT IJAZAH...BIAR LAH..REZEKI MASING-MASING.
AKU SEJAK KECIL TAK DAPAT PUN BIASISWA SEBAB MAK BAPAK AKU BEKERJA...TAK LAYAK DAPAT BIASISWA DAN BAPAK AKU BERTANGGUNGJAWAB BAGI BUKU KEPADA YANG LEBIH LAYAK.

   

Thursday, January 3, 2013

Panas: Pengetua Sekolah Agama Di Tangkap Khalwat, Ramai Musykil Kenapakah Kes Ini Cuba Di Rahsiakan !

Panas: Pengetua Sekolah Agama Di Tangkap Khalwat, Ramai Musykil Kenapakah Kes Ini Cuba Di Rahsiakan ! 

 

 PAHANGDAILY

 

 

KUANTAN, 4 Dis - Ramai pihak yang menghubungi kami dan terkejut dengan berita seorang pengetua sebuah Sekolah Menengah Agama Pahang ditangkap khalwat dalam sebuah hotel di bandar ini. Paling panas ialah pasangan pengetua berkenaan adalah seorang wanita berbangsa Cina yang dipercayai merupakan seorang GRO. 
 
 
Berdasarkan kepada maklumat dari sumber yang boleh dipercayai, individu terbabit hanya di tukar ke jabatan lain dan tiada tindakan displin mahu pun mahkamah yang dikenakan ke atasnya. Inilah yang mengecewakan ramai pihak sebenarnya. Seorang pegawai kerajaan bergelar "Pengetua Sekolah Agama" ditangkap khalwat dilepaskan daripada hukuman, sedangkan jika ia terkena kepada pegawai bawahan sudah pasti tindakan displin yang tegas termasuk pecat akan dibuat oleh majikannya. Dipercayai, tangkapan berlaku beberapa hari menjelang Hari Raya Aidil Adha yang lalu, namun isu ini sengaja disembunyikan oeh pihak yang berkenaan untuk menutup malu. 
 
Seorang pegawai dari  Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP) mendakwa, kes yang melibatkan lelaki itu bukanah yang pertama kalinya. Sebelum ini beliau juga pernah ditangkap oleh Pegawai Penguatkuasa JAIP ketika sedang asyik bermain "judi siber".  Malah, beliau juga telah banyak terlibat dengan kes "pecah amanah" di sekolah lain sebelum diangkat sebagai Pengetua di sekolah agama berkenaan. Senario yang berlaku ini sungguh memalukan jabatan agama di Pahang. Malah, lebih teruk lagi apabila semua pihak termasuk JAIP sendiri tidak mendedahkan berita ini kepada media untuk dijadikan pengajaran kepada pihak lain. 
 
 
 Jika ini keadaannya, sudah pasti selepas ini ramai pegawai tinggi kerajaan berani melakukan kesalahan yang sama kerana imej mereka akan dipeliharan oleh jabatan agama bagi mengelakkan malu besar. Soalnya, kenapa Pengetua terbabit boleh terlepas dan hanya mendapat hukuman ringan?. Ditukar jabatan bukanah satu hukuman yag berat jika dibandingkan dengan tindakan displin seperti turun pangkat, tahan gaji atau pun dipecat. Kenapa pegawai berkenaan dilindungi?. Inilah yang memusykilkan kita semua sekarang ini. Siasatan yang rapi bagi mengenalpasti individu berkenaan sedang dilakukan melalui sumber dari jabatan berkaitan seperti Jabatan pelajaran Negeri Pahang (JPNP), Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP) dan Majlis Ugama Islam Dan Adat Resam Melayu Pahang (MUIP). Nantikan pendedahan panas tentang siapakah individu terbabit. Siasatan lanjut sedang dijalankan.


[Pengajaran terbaik di sebalik apa yang berlaku ini ialah Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP) wajar melantik pengetua sekolah agama di kalangan ustaz atau guru yang ada latar belakang dan sirah Islam. Tindakan melantik guru biasa (sekular) menjadi pentadbir di sekolah agama seluruh Pahang pada masa ini jelas sekali sesuatu yang tidak wajar. Selama ini, sejak zaman berzaman semamangnya guru-guru agama dan ustaz yang diangkat sebagai Pengetua semua sekolah agama. Namun, peraturan itu bertukar apabila adanya campurtangan politik yang kononnya tidak mahu agama Islam itu dijumudkan dengan pemikiran politik. Malah, mereka tidak mahu golongan ustaz terbabit merosakkan minda para pelajar ke arah mencintai Islam yang akhirnya menyebabkan mereka menolak kerajaan sedia ada dengan menyokong parti yang memperjuangkan Islam. Akhirnya, mungkin atas arahan pihak atasan maka guru-guru biasa dilantik sebagai pengetua sekolah agama. Inilah yang menyebabkan gejala sosial dikalangan pelajar sekolah agama semakin menjadi-jadi sekarang. Apatah lagi bila ada pengetua seperti dalam kes ini yang gemar masuk pusat hiburan (dangdut), berkaraoke, bermain judi dan termasuk jugalah berbuat maksiat. Justeru JAIP digesa kembalikan hak sebagai Pengetua sekolah agama kepada guru-guru agama dan ustaz agar Islam terus gemilang. Malah, hanya itu caranya pelajar sekolah agama dapat dibentuk sahsiah mereka. Kembalikan agama kepada yang hak!].

INI BUDAK-BUDAK CERDIK DAN BERANI

ADA YANG TAKUT BERI KOMEN TAK TINGGAL NAMA.DAH TU PUNYA LA NGOK MINTA GURU-GURU PAMER KELULUSAN UPSR DAN SRP OR PMR...ADOIIIII...NI TAK ADA AKAI NIH

CIKGU-CIKGI PUN MEMANG ADA YANG NGOK...PENAKUT...JAGA PERUT DAN BAWAH PERUT....





Wednesday, January 2, 2013

49,000 cicir ke sekolah bukti pendidikan negara pincang

49,000 cicir ke sekolah bukti pendidikan negara pincang


KUALA LUMPUR 3 Jan: 49,000 kanak-kanak bertaraf warganegara dinafi Umno BN ke sekolah bukti pelaksanaan sistem pendidikan negara pincang, kata Naib Presiden KEADILAN, N Surendran.
Menurutnya, jumlah itu lebih tinggi jika digabungkan dengan kanak-kanak di Sabah dan Sarawak.
Sikap tidak bertanggungjawab kerajaan menyebabkan mereka keciciran kerana tidak memiliki dokumen pengenalan diri akibat kelemahan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN).




“Berdasarkan bancian dan statistik penduduk, dianggarkan lebih daripada 49,000 kanak-kanak di Semenanjung Malaysia yang dinafikan persekolahan. Angka ini menunjukkan krisis utama pendidikan di negara kita.


“Kanak-kanak ini tidak dapat ke sekolah ketika murid-murid lain mendaftar untuk sesi baru persekolahan mereka disebabkan kerana penafian sijil kelahiran atau kad pengenalan,” katanya pada kenyataan.
Tambah rumit, kanak-kanak yang tiada dokumen pengenalan diri berdepan halangan sukar untuk meneruskan persekolahan terutama dari kalangan miskin.

“Manakala kanak-kanak tanpa dokumen yang dibenarkan ke sekolah menghadapi halangan besar kerana dipaksa untuk mendaftar sebagai warga asing dan membayar yuran tambahan.
“Contohnya di Petaling Jaya, sepasang anak yatim, Hari, 12, dan Haran, 14, tidak pernah ke sekolah kerana JPN enggan mengeluarkan MyKad kepada mereka walaupun rumah perlindungannya berusaha untuk mendaftar mereka ke sekolah,” ujarnya.

Tambah Surendran, sikap membisu kerajaan itu menyalahi undang-undang kerana melanggar Perlembagaan Persekutuan.


“49,000 kanak-kanak ini adalah warganegara mengikut operasi undang-undang menurut kuasa Perkara 14 Perlembagaan Persekutuan.
“Mengapa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan kerajaan melanggar Perlembagaan Persekutuan? Mengapa kanak-kanak dibuat untuk menderita? Najib, Menteri Pelajaran, Muhyiddin Yassin dan kerajaan mesti selesaikan krisis ini segera,” tegasnya.



Tuesday, January 1, 2013

CIKGU CIKGU..FAHAM INI

Bumiputera Warga Ekonomi Kelas Tiga


A Kadir Jasin
[SILA ambil perhatian, kalau mahu komen saudara dan saudari disiarkan, sila guna Google Account, OpenID atau Name/URL untuk mengulas. Terima kasih.]
KALAU kita dengar dan percaya kepada perangkaan, sama ada awam atau swasta, ekonomi kita tidaklah seteruk Amerika Syarikat dan negara-negara Eropah.
Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK/GDP) kita tahun ini dianggarkan 5% berbanding AS sebanyak 1.5% dan Zon Euro dalam 0.3%. Tapi pertumbuhan ekonomi kita lebih rendah daripada China, India, Indonesia dan banyak lagi negara di rantau ini.
Bukan sahaja pertumbuhan ekonomi kita tidak lagi sepesat sebelum Krisis Kewangan Asia 1997/98, malah telah mengalami beberapa krisis kecil selepas itu. Sejak krisis 1997/98, KDNK kita berkembang di bawah paras 5% sedangkan kita memerlukan pertumbuhan purata 7% setahun dari awal 1990-an hingga tahun 2020 untuk mencapai taraf negara maju.
  
Jurang Ekonomi Melebar Semula
Seperti saya nyatakan dalam ruangan Kunta Kinte Original, Berita Harian 28 Disember bahawa perangkaan menunjukkan pada 2009, jurang pendapatan antara kaum sudah berbalik kepada yang asal yakni pada permulaan Dasar Ekonomi Baru atau lebih teruk. Jurang pendapatan bandar dan luar bandar sudah kembali kepada waktu kita mencapai kemerdekaan pada 1957.
Walaupun jurang pendapatan bulanan isi rumah Bumiputera dan Cina misalnya, telah menguncup pada1990, tapi ia melebar semula pada 2009.
Pada 1990, bagi setiap RM1 pendapatan Bumiputera, Cina memperoleh RM1.70. Menjelang 2009, jurang ini meluas menjadi dua kali ganda.
Ambil contoh simpanan dalam Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (EPF) pula. Orang Cina menyimpan 2.4 kali lebih banyak daripada Bumiputera. Orang Cina miliki 5.6 kali lebih banyak bangunan. Pada 2005, hanya 7.4 peratus syarikat yang disenaraikan di Bursa Malaysia milik Bumiputera berbanding 58.6 peratus oleh orang Cina. Jumlah ekuiti Bumiputera hanya 18 peratus berbanding 35.8 peratus oleh orang Cina.
Dalam pasaran buruh pula, pekerja Cina peroleh gaji purata 1.77 kali lebih tinggi daripada Bumiputera. Ini tidak menghairankan kerana majoriti Bumiputera bekerja dengan Kerajaan yang lebih rendah gajinya manakala majoriti Cina bekerja dalam sektor swasta yang dikuasai oleh bukan Bumiputera.
Bumiputera Warga Ekonomi Kelas Tiga
Kalau diukur mengikut pekali Gini (Gini coefficient), orang Cina dan India secara purata makin jauh meninggalkan Bumiputera dari segi pendapatan.
Saya tidak menolak ada orang Cina dan India miskin, tetapi bilangan mereka jauh lebih kecil daripada Bumiputera. Dalam konteks ekonomi, Bumiputera sudah menjadi rakyat kelas ketiga selepas orang Cina dan India.
Kerana ekonomi negara kini tidak berkembang sepesat tempoh DEB Baru dan dasar pembahagian kekayaan melalui pembasmian kemiskinan serta penyusunan semula masyarakat tidak lagi diamalkan dengan serius malah sudah diganti dengan keterangkuman dan meritokrasi, maka kesan lelehan (trickle-down effect) semakin perlahan.
Manifestasi kemunduran ekonomi Bumiputera ini boleh dilihat di mana-mana saja. Beberapa hari lalu, ketika bersarapan di sebuah kedai India bukan Islam, saya ternampak sekeluarga India (yang tentunya kaya) masuk dengan diiringi seorang pengawal keselamatan Melayu berpakaian seragam biru.
Kasihan pula melihat dia berdiri terpacak di belakang majikannya sepanjang mereka bersarapan. Tetapi apa nak buat, itu cara dia mencari rezeki halal dan itulah agaknya yang diperintahkan oleh majikannya.
Boleh kata semua orang India dan Cina kaya yang ada pesaing perniagaan dan takut diculik, apatah lagi yang ada musuh akan mengambil orang Melayu, khususnya bekas anggota Unit Tindakan Khas polis sebagai pengawal peribadi.
Ada sesetengahnya sampai berbelas-belas orang. Apabila mereka ke mana-mana, mereka akan bergerak dalam konvoi tiga atau empat buah kereta. Cermin kereta mereka tentulah gelap gelemat. Kadang-kadang mereka tidak pun ada di dalam kenderaan. Sekadar helah mengelak daripada ancaman.

Kerana Melayu Taat

Alhamdulillah, kerana ramai orang Cina dan India kaya di negara kita ini dan kerap berlaku keganasan yang melibatkan mereka maka ramailah bekas anggota polis dan tentera Melayu dapat kerja jadi pengawal keselamatan.
Lagi-lagilah sekarang apabila jenayah bunuh, culik, peras ugut dan rompakan makin menjadi-jadi. Bukan tauke saja yang ketakutan, sengkeh pun ketakutan juga. 
Saya perhatikan tauke Cina dan India yang saya kenali jarang sekali mengambil orang Cina atau orang India jadi pengawal peribadi mereka. Ramai orang India jadi pemandu. Lagipun tidak ramai orang Cina yang mahu jadi pengawal keselamatan – berbahaya dan gaji tidaklah besar mana. Lebih baik buat kerja lain.
Tetapi orang Melayu dan India yang rendah pelajaran dan tidak pandai berniaga terpaksalah buat apa saja yang mereka layak untuk mencari rezeki halal. Itu pun sudah ramai orang Melayu dan India yang menjadi penjenayah, khasnya bekas tahanan Ordinan Darurat yang dimansuhkan. Dalam hal ini, saya salahkan Kerajaan dan Parlimen yang memansuhkannya. 
Tapi dalam jenayah pun, Melayu kalah kepada kaum-kaum lain. Ramai Melayu diambil menjadi pegawai keselamatan dan pengawal peribadi tauke Cina dan India kerana orang Melayu taat serta setia hasil pembabitan mereka dalam pasukan bersenjata. Lagipun, jarang sekali Melayu terbabit dengan jenayah seperti culik dan peras ugut. Kalau terbabit pun cepat kena tangkap.
Wallahualam, saya pun tidak tahu sama ada orang Melayu dan Bumiputera seronok atau tidak menjadi warga ekonomi kelas tiga serta mempertaruhkan nyawa sendiri untuk melindungi nyawa dan kekayaan orang lain.