Thursday, January 28, 2010

CIKGU-CIKGU.....BOLEH KOMEN SIKIT MENGENAI PENDAPATAN YANG MENTERI INI CAKAP.MIMPI KA APA KA????

Pendapatan per kapita perlu cecah RM52,347

KUALA TERENGGANU 28 Jan. - Malaysia perlu meningkatkan sekali ganda pendapatan per kapita negara daripada RM26,415 pada 2008 kepada RM52,347 pada 2020, bagi mencapai status negara maju sejajar Wawasan 2020.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Nor Mohamed Yakcop (gambar) berkata, tahap minimum bagi mencapai status itu berdasarkan definisi Bank Dunia adalah RM50,556.

Justeru, katanya, ekonomi negara perlu berkembang dengan purata sekurang-kurangnya 5.4 peratus bagi tempoh 2011- 2020.

Beliau melahirkan keyakinannya, Malaysia mampu mencapai tahap pendapatan per kapita berkenaan berdasarkan rekod yang telah dicapai.

''Berdasarkan rekod pertumbuhan negara sejak merdeka, ekonomi Malaysia berkembang melebihi enam peratus setahun.

''Pengalaman lalu juga menunjukkan kita berupaya menggandakan pendapatan per kapita dalam tempoh enam tahun iaitu daripada AS$3,843 pada 2002 kepada AS$7,734 pada 2008," ujarnya.

Beliau berkata demikian selepas Majlis Dialog Rancangan Malaysia Ke-10 dengan Negeri Terengganu di Wisma Darul Iman di sini hari ini.

Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said.

Nor Mohamed berkata, walaupun negara turut mengalami kesan kegawatan ekonomi global sehingga menyebabkan pertumbuhan negara menguncup pada suku pertama hingga suku ketiga 2009, suku keempat tahun lalu menunjukkan pertumbuhan positif.

''Ini menambah keyakinan kita selain beberapa kejayaan lepas yang dicapai oleh negara seperti transformasi ekonomi berdasarkan pertanian kepada pembuatan dan perkhidmatan berdasarkan modal sendiri.

''Malaysia juga berjaya mencapai kategori negara berpendapatan pertengahan tinggi berbanding negara-negara lain yang mencapai kemerdekaan pada tempoh yang sama," ujarnya.

Beliau berkata, bagi mencapai pendapatan ekonomi tinggi, negara perlu menumpukan pada aktiviti nilai tambah tinggi termasuk galakan pelaburan yang mempunyai teknologi tinggi dengan tumpuan khusus terhadap sektor yang mampu berkembang, berinovasi dan kreatif.

Add to Google

No comments:

Post a Comment