Tuesday, February 9, 2010

CIKGU HAPRAK-MAKAN GAJI BUTA

Harian Metro bertarikh 25 Januari 2010 – HARAP PPD PANTAU GURU LEPASAN IJAZAH YANG TIDAK IKHLAS MENGAJAR DAN LEBIH MINAT BUAT BISNES DI SEKOLAHKementerian Pelajaran Malaysia (KPM) ingin merujuk kepada SMS Pembaca, “MATKP”, dalam ruangan SMS (Harian Metro bertarikh 25 Januari 2010 – (HARAP PPD PANTAU GURU LEPASAN IJAZAH YANG TIDAK IKHLAS MENGAJAR DAN LEBIH MINAT BUAT BISNES DI SEKOLAH).
Kementerian mengambil maklum perkara ini dan tindakan segera akan dilaksanakan. KPM akan memaklumkan perkara ini dalam Mesyuarat Pengurusan Pendidikan KPPM untuk makluman kepada semua Pengarah Jabatan Pelajaran Negeri supaya dapat memaklumkan hal ini kepada semua Pegawai Pelajaran Daerah (PPD) dan seterusnya mengingatkan kepada Guru-guru tentang hal ini supaya memberi lebih penumpuan kepada tugas utama iaitu mengajar dan juga peringatan larangan berniaga di dalam sekolah.
UNIT KOMUNIKASI KORPORAT
KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA1. MASA TAK ADA KERJA TERHEGEH-HEGEH MINTA JADI GURU

2.MASA KERJA TAK MENENTU MINTA BERHENTI UNTUK MENJADI GURU-JADI GURU BUAT KERJA LAIN.

3. ADA GURU PELATIH KPLI DATANG SEKOLAH TUNJUK LAGAK, BALIK AWAL DARI GURU SEKOLAH.TU BARU PRAKTIKAL.BELUM MENGAJAR LAGI.CIBAI PUNYA CIKGU.

4. HARAP KEMENTERIAN HAPUSKAN KPLI...TAK CUKUP LATIHAN MASUK MENGAJAR...BANYAK PROGRAM LAIN YANG BOLEH MENINGKATKAN TAHAP PROFESIONALISME GURU-GURU.BUKAN SETAKAT SETAHUN KURSUS DAN DAH KELUART MENGAJAR.

No comments:

Post a Comment