Tuesday, March 2, 2010

HANTAR MEREKA. JADIKAN MEREKA GURU YANG PUNYA PENGALAMAN LEBIH LUAS.BARU BOLEH MENGAJAR DI KAWASAN BANDAR.

Guru Mungkin Diwajib Berkhidmat Di Sekolah Pendalaman, Kata TPM

KUALA LUMPUR, 2 Mac (Bernama) -- Kerajaan bercadang mewajibkan guru berkhidmat di kawasan pedalaman antara tiga hingga lima tahun dalam tempoh perkhidmatan mereka, kata Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Katanya langkah itu penting bagi mengatasi masalah guru yang enggan mengajar di kawasan pedalaman walaupun kerajaan menyediakan pelbagai kemudahan dan insentif sebagai galakan.

"Saya berpendapat dalam tempoh 30 tahun perkhidmatan, mungkin tiga hingga lima tahun, mereka boleh berkhidmat di sekolah kawasan pedalaman sebagai satu kewajipan dan bukan sebagai satu pilihan," katanya dalam program wawancara 'Agenda Awani' siaran Asto Awani pada Selasa malam.

Muhyiddin, yang juga Menteri Pelajaran, berkata guru perlu mengambil cabaran itu sebagai satu bentuk khidmat negara kerana akan wujud kepincangan dalam sistem pendidikan negara sekiranya semua guru hanya mahu berkhidmat di bandar.

"Ini sebagai satu cabaran kepada guru untuk berkorban demi kepentingan negara dan berkhidmat di kawasan pendalaman yang memerlukan perkhidmatan mereka," katanya.

Dalam program selama 45 minit itu, Muhyiddin berkata beliau juga komited untuk mengembalikan kecemerlangan sukan di sekolah walaupun ia akan mengambil masa yang agak lama untuk direalisasikan.

Katanya walaupun terdapat sekolah-sekolah yang tidak menpunyai prasarana sukan yang mencukupi seperti padang, ia bukan alasan untuk mengetepikan kepentingan sukan yang juga menjadi faktor penting dalam pembentukan siasah pelajar.

Katanya sasaran itu boleh dicapai dengan kerjasama dari semua pihak termasuk dari badan-badan korporat, universiti dan juga masyarakat tempatan.

"Misalnya kita boleh memeterai perjanjian persefahaman dengan Majlis Olimpik Malaysia supaya mereka boleh memberi tenaga jurulatih untuk membimbing guru-guru sukan di sekolah.

Dalam soal memperkukuhkan pembelajaran dan penguasaan Bahasa Inggeris, katanya, seramai 362 orang tenaga pengajar dari United Kingdom, Australia dan Kanada akan dibawa masuk untuk mengajar Bahasa Inggeris di semua maktab perguruan mulai tahun depan.

-- BERNAMA


HANTAR SAHAJA GURU-GURU YANG PUNYA IJAZAH YANG PANJANG BERJELA INI KE KAWASAN PEDALAMAN SUPAYA MEREKA LEBIH BERPENGALAMAN. CERITAKAN TENTANG KEHEBATAN KAWASAN BANDAR KEMAJUAN YANGDI CAPAI DAN JUGA PENGALAMAN DI KAWASAN PEDALAMAN ITU DI BAWA KE BANDAR DAN DI CERITAKAN PULA BAHAWA SETELAH 52 TAHUN MERDEKA , ADA LAGI ORANG MALAYSIA YANG TINGGAL DI DALAM HUTAN DAN PENGALAMAN DI KAWASAN TERSEBUT KEPADA MURID-MURID DI BANDAR YANG BILA PANAS DI PASANG PENGHAWA DINGIN,DAN KIPAS, BILA HUJAN TIADA TEMPIAS AIR HUJAN, BILAN MANDI TIDAK PERLU KE SUNGAI ,BILA BERSEMBAHYANG PUNYA MASJID YANG INDAH DAN CANTIK.


JADI ..........HANTAR GOLONGAN INI AGAR MEREKA MEMAHAMI BAHAWA HIDUP BUKAN UNTUK MELARIKAN DIRI DARI TUGAS YANG DULUNYA DI KATAKAN MENCABAR, DAN MEMOHON MENJADI GURU UNTUK MENDAPATKAN KERJA BERUMAHTANGGA ,SEKADAR TAHU MENJAGA PERUT DAN DI BAWAH PERUT, MEREKA HARUS DI HANTAR UNTUK MEMAJUKAN ORANG KAMPUNG DI KAWASAN PEDALAMAN.


GOLONGAN INILAH YANG HARUS DI BERI PENDEDAHAN BETAPA DI DALAM HUTAN SANA , ADA MANUSIA YANG PERLU DI BERI ILMU , DI AJAR DAN BUKAN DI TUNJUK LAGAK KETIKA DI KAWASAN PEDALAMAN , MALAH ADA KAUM GURU YANG BARU KELUAR MENGAJAR SUDAH BERUMAHTANGGA DAN AKHIRNYA BALIK KEPANGKUAN ISTERI SETELAH HABIS BELAJAR, MENGAJAR DEKAT PULA DENGAN ISTERI , DUDUK DI BAWAH KETIAK ISTERI, TIDAK PULA MAHU BERTUGAS DI KAWASAN KAMPUNG SENDIRI KERANA TINGGAL DI KAWASAN PEDALAMAN, DAN AKHIRNYA MENJADI GURU YANG MANDOM. GURU INILAH YANG MASIH RAMAI DI LUAR SANA YANG TIDAK SEHARUSNYA DI BERIKAN CONTOH BAGI GURU-GURU GENERASI BARU INI.


GURU-GURU BARU INI HARUS DI BERIKAN PENDEDAHAN DAN JANGAN DILAYAN KERENAH MEREKA DEMI ANAK BANGSA MALAYSIA. JADI MEREKA YANG DAHULUNYA SAMA SAHAJA SEBAGAIMANA GURU-GURU TERDAHULU YANG MENGAJAR DI KAWASAN PEDALAM YANG PENUH DENGAN PENGALAMAN LUAS AGAR GOLONGAN INI TAHU APA ITU MENJADI SEORANG PENDIDIK.....


BUKAN DUDUK BAWAH KETIAK MAK BAPA,KETIAK ISTERI......................TAKUT JADI GURU MANDOM....

No comments:

Post a Comment