Wednesday, March 31, 2010

DAH BERPULUH TAHUN DAH PERKARA INI DIKAJI

Jawatankuasa khas kaji beban guru ditubuh

31/03/2010 5:14pm

KUALA LUMPUR 31 Mac - Jawatankuasa khas akan ditubuhkan bagi mengkaji beban tugas berlebihan yang ditanggung guru sekolah di seluruh negara, kata Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran berkata, kerajaan memandang serius masalah itu yang dikhuatiri menjejaskan prestasi guru terbabit dan pencapaian pelajar untuk jangka masa panjang.

Jawatankuasa itu akan menentukan sama ada beban ditanggung itu adalah beban berlebihan atau tanggungjawab guru, katanya kepada pemberita selepas pertemuan dengan wakil Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) di bangunan Parlimen di sini hari ini.

Muhyiddin berkata, jawatankuasa diketuai Ketua Pengarah Pelajaran, Tan Sri Alimuddin Mohd Dom itu akan dianggotai wakil beberapa pertubuhan terbabit antaranya NUTP selain diberikan tempoh dua bulan untuk mengemukakan cadangan menangani masalah beban tugas guru itu. - Bernama

1. NAK AJAR PUN CIKGU

2. NAK BUAT SOALAN CIKGU

3.NAK SEMAK SOALAN TELAH DAH

4.NAK KUTIP DUIT YURAN

5. NAK TANDA MARKAH

6.NAK MENYEMAK BUKU

7. NAK TUTUP BUKU KEDATANGAN

NAK...NAK...NAK...NAK.....GAJI TAK NAIK-NAIK WALAU POLIS DAH NAK GAJI BEBERAPA KALI...........

PATUT NAK SEMAK KEDATANGAN ADA SEORANG KERANI YANG URUSKAN DI WAKTU PAGI.GURU DATANG MASUK MENGAJAR BUAT SOALAN DAN SEMAK BUKU.SEMUA URUSAN KEWANGAN DI URUSKAN OLEH SEORANG KERANI.

INI TIDAK.ADA GURU BESAR YANG MANGKOK HAYUN SURUH CIKGU-CIKGU NI BUAT KERTAS KERJA KEPALA BAPAK APA ENTAH.DI BEBANKAN KEPADA KAUM GURU NI.NAIK TAK MENANG TANGAN DIBUAT NYA KAUM GURU. ITU TAK MASUK BAB SUKAN DAN MEMBAWA BUDAK LAGI...SEMUA GURU...APA PUNYA KEMENTERIAN TAK SEDAR-SEDAR LAGI KAH???

YANG BAGUIHNYA ADA JUGA PAR....YANG BUKAN MAIN LAGAK MANGKOK HAYUN DIBERI TUGAS CETAK SOALAN 5 HARI PUN TAK SIAP-SIAP.KERJA APA TAH SIBUK SUNGGUH.GAMAKNYA PANDAI KIPAS GURU BESAR KOTTTTTT....

KIRIMAN :CIKGU SEWEL

No comments:

Post a Comment