Friday, June 4, 2010

WOII...SETAIP SABTU DAN AHAD MACAM PEGAWAI KERAJAAN YANG LAIN...

Guru wajib diberi rehat dua kali Sabtu sebulan

04/06/2010 11:47am

PASIR PUTEH 4 Jun — Pengetua dan guru besar Wajib memberi ruang rehat kepada guru pada setiap dua hari Sabtu dalam tempoh sebulan untuk mengurangkan beban tugas mereka, kata Ketua Pengarah Pelajaran Tan Sri Alimuddin Mohd Dom.

Beliau berkata mereka tidak boleh memaksa guru-guru bertugas pada setiap hari Sabtu dengan aktiviti kokurikulum dan akademik.

"Surat pekeliling mengenainya sudah dikeluarkan kepada setiap sekolah,” katanya kepada pemberita selepas menutup Hari Kecemerlangan sekolah-sekolah berasrama penuh di Sekolah Menengah Sains Pasir Puteh di sini malam tadi.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas rungutan guru yang dipaksa oleh guru besar dan pengetua masing-masing supaya mengajar kelas tambahan pada setiap hari Sabtu menyebabkan mereka tiada masa waktu rehat yang secukupnya.

Alimuddin berkata pihak sekolah boleh mengadakan aktiviti luar pada dua hari Sabtu setiap bulan dengan syarat ia hendaklah merancang jadual lebih awal untuk memberi ruang kepada guru merancang aktiviti rehat bersama keluarga.

Beliau berkata jika hari Sabtu jatuh pada hari kelepasan am sekolah sama sekali tidak boleh memaksa guru bertugas dalam sebarang aktiviti. — BernamaDULU MASA AJAR SAINS DAN MATEMATIK MALAUN INI JUGA YANG SETUJU...KINI BILA DIARAHKAN MENGAJAR DALAM BAHASA MALAUN INI JUGA SOKONG .WOIII KESATUAN JANGAN NGANGA LA...


No comments:

Post a Comment