Monday, June 21, 2010

KENYATAAN STANDARD....CAKAP DULU FIKIR KEMUDIAN

Mansuh UPSR & PMR: Pandangan guru, ibu bapa dikaji

21/06/2010 7:20pm

KUALA LUMPUR 21 Jun – Pandangan guru dan ibu bapa akan dikaji terlebih dahulu sebelum peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) dan Penilaian Menengah Rendah (PMR) dimansuhkan, kata Ketua Pengarah Pelajaran, Tan Sri Alimuddin Mohd. Dom.

Menurut beliau, cadangan pemansuhan yang diumumkan oleh Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin semalam adalah satu langkah yang positif untuk perkembangan pendidikan di negara ini, namun persetujuan semua pihak harus dipertimbangkan terlebih dahulu.

"Kita akan mengumpul pandangan guru-guru dan ibu bapa terlebih dahulu melalui sumber seperti akhbar dan media, dan pandangan mereka akan dibawa kepada Tan Sri Muhyiddin untuk tindakan lanjut,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Alimuddin juga berpendapat, pendidikan negara selama ini terlalu berorientasikan peperiksaan dan perubahan perlu dibuat selaras dengan falsafah pendidikan negara yang mementingkan pembangunan modal insan.

Sementara itu, beliau berkata, kemasukan pelajar ke sekolah menengah yang dinilai melalui UPSR sebelum ini akan diteruskan dengan penilaian akhir tahun sekolah sahaja.

"Kemasukan pelajar ke sekolah menengah akan dinilai melalui peperiksaan penilaian berasaskan sekolah,” katanya. – BernamaTAKUT KENA HENTAM DAN TAKUT DI DEBATKAN MAKA KENYTAAN YANG DIBUAT AWAL SEBELUM INI KEMUDIAN NAK DIKAJI SEMULA.INILAH DIA KENYATAAN YANG BEGITU LEMAH.CAKAP DULU FIKIR KEMUDIAN.APA SALAHNYA DEBAT DAHULU,CADANG,ADAKAN SIARAN LANGSUNG BAIK BURUK BARU KELUAR KENYATAAN.BANYAK DAH DASAR YANG CAKAP DULU KANTOI KEMUDIAN.SAMA JA PENGARAH KA,SIAPA KA...MEMBISU.MULUT DI KANCING AGAR DAPAT MENJAGA PERUT DAN DI BAWAH PERUT.

No comments:

Post a Comment