Wednesday, June 23, 2010

JANGAN MIMPI LAGI.HARAP PUN JANGAN....SEBAB EKONOMI TAK BAGUS BILA MINTA BONUS.BILA NAK BAGI TAU RAKYAT, EKONOMI BAGUS...

Cuepacs tuntut bonus 2 bulan tahun ini

June 23, 2010

MELAKA, 23 Jun – Cuepacs berharap kerajaan akan menimbang pemberian bonus dua bulan gaji kepada penjawat awam menerusi pengumuman Bajet 2011 pada Oktober depan.

Presidennya Omar Osman berkata permohonan pemberian bonus dua bulan gaji kepada kira-kira 1.2 juta penjawat awam telah dibuat oleh Cuepacs kepada kerajaan pada tahun lepas bagaimanapun ditangguhkan kerana masalah kegawatan ekonomi.

“Kini keadaan ekonomi negara kembali pulih, jadi seluruh penjawat awam amat berharap kerajaan dapat memberi bonus dua bulan gaji,” katanya kepada pemberita selepas menyampaikan ceramah pada forum anjuran Persatuan Pegawai Akademik Universiti Teknikal Malaysia Melaka di sini, hari ini.

Grab a Celcom Blue Bear(TM) and stand to walk away with RM10,000!

Omar berkata pemberian bonus itu akan menjadi motivasi kepada penjawat awam dalam menghadapi Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMK-10).

Beliau juga berkata pihaknya juga memohon kerajaan menaikkan bantuan kewangan menguruskan jenazah penjawat awam daripada RM1,000 kepada RM3,000 pada Bajet akan datang.

Sementara itu, beliau berkata Cuepacs akan mengemukakan cadangan kepada Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) sama ada Peperiksaan Tahap Kecekapan (PTK) akan diteruskan atau digantikan dengan sistem lain dalam RMK-10.

Beliau berkata satu kertas kerja mengenai PTK akan dibentangkan pada prakonvensyen Cuepacs yang akan diadakan di Kuala Lumpur pada 17 dan 18 Julai ini.

“Ramai anggota Cuepacs bertanya adakah dalam Rancangan Malaysia Ke-10, PTK (yang diperkenalkan pada 2002) akan diteruskan atau perlu sistem baru yang lebih baik bagi menggantikannya,” katanya.

Beliau berkata sasaran kerajaan dalam RMK-10, penjawat awam antaranya mempunyai pemikiran yang kreatif, inovatif dan berintegriti tinggi. – Bernama

No comments:

Post a Comment